Infláció: amikor a piac vitatkozik a Feddel

A hatodik hónapja csökkenő amerikai infláció (most 6,5 százaléknál tart) hatására a piaci szereplők egyre határozottabban úgy gondolják, hogy a Fed év végén már kamatot fog csökkenteni.

Ezt a várakozást már beárazták a kötvényekbe és részvényekbe, miközben az amerikai jegybanki intézmény egyelőre azt mondja, hogy nem fog csökkenteni és kivár, mert fél attól, hogy az erős munkaerőpiac, a túlzottan emelkedő bérek miatt nem tud az infláció az elvárt szintre esni, és ezért nem akar túl korán kamatot vágni, nehogy úgy pofára essen, mint amikor az infláció szárbaszökkenésénél nem volt elég éber, átmenetinek gondolta azt, és nem emelt időben.

Forrás: Federal Reserve, Vakmajom Facebook-oldala

Kinek van igaza?

Hát, ezt sokan szeretnék tudni, mert abban a tudásban csomó pénz van. Mindenesetre egyelőre az a jövő kezd árazódni, hogy az infláció úgy hűl le, hogy közben nem lesz recesszió, illetve a munkanélküliség sem nő meg úgy Amerikában, ahogy Európában. Tehát meg is esszük a tortát és meg is marad…

Ezért csak annyit tudni, hogy ettől a lassan beárazott világképtől eltérő adatok – különösen, ha a bérek nagyon emelkednének – kellemetlen meglepetéseket hordozhatnak.

A bérnövekedést mindenki nagyítóval fogja nézni, miközben azt persze nem, hogy milyenek lesznek ezek az adatok, tehát hogy jön-e kellemetlen meglepetés, vagy minden az árazott optimista verzió szerint zajlik majd, esetleg még “szebb” is lesz a jövő, mint ahogy várják.

Mondjuk azért, mert a bérek növekedési üteme is összenyaklik – ennek örülnének a piacok a legjobban.

De hogyan fognak a bérek lehűlni, ha nincs recesszió, a munkanélküliség 50 éves mélyponton áll és nincsenek tömeges elbocsátások és a cégek kapkodnak a munkaerő után?

Kérdések vannak, a válaszokat a jövő tartogatja magának.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ezért versenyképesebbek a liberális demokráciák

Vakmajom szerint azért nem lesz soha Kína a világ vezető gazdasági hatalma, mert nem tiszteli a (magán)tulajdont.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.