Infláció: Milton Friedman visszatért

Harminc évig tagadták, hogy igaza lenne abban, hogy az infláció mindig és kizárólag monetáris jelenség, akkor és csak akkor üti fel a fejét, ha az állam (a jegybank) a gazdaság teljesítménye felett megszaporítja a forgalomban lévő pénzmennyiséget.

Pedig így van: a pandémia alatt majd’ mindenhol a gazdasági teljesítménytől elszakadóan nyomtatták a pénzt, amitől több lett, aztán amiből sok van, leértékelődik, és a pénz leértékelődése az infláció, ugyanannyiért kevesebb árut és szolgáltatást lehet kapni.

Forrás: WSJ, Vakmajom

Ahol többet szaporítottak, ott nagyobb infláció lett, mint a beteges pénzszaporító Argentínában vagy Törökországban, vagy az EU-s inflációrekorder Magyarországon… Az átlagpolgár számára nem az elméletek érdekesek, hanem a tény(ek): az infláció megugrása mögött MINDIG az állam, a pénzszaporítás, a túlköltekezés áll.

Ezzel szemben a piac, a minél erősebb piaci verseny, a korlátozott állam mindig az infláció leszorításának irányába mutat.

“Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon in the sense that it is and can be produced only by a more rapid increase in the quantity of money than in output.”

(M. Friedman, 1970)

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.