Infláció, stagfláció, esetleg defláció?

Jövőre nem kell tartanunk az infláció felpörgésétől, vagy éppen deflációs veszélytől – így gondolja a legtöbb általunk megkérdezett alapkezelő és elemző. Hosszabb távon azonban nem dőlhetünk nyugodtan hátra, mert egyesek szerint a pénznyomtatás nem fog nyom nélkül eltűnni.

Az idei év legnagyobb sztorija külföldről az óriási jegybanki pénznyomtatás. Egyesek szerint ez nem maradhat nyom nélkül és előbb-utóbb beindul az infláció. Mások elhúzódó válságra figyelmeztetnek és így a stagfláció veszélyétől tartanak. Megkérdeztük ezért a hazai elemzőket és alapkezelőket, mit gondolnak a kérdésről, cikksorozatunk harmadik részében ezeket a válaszokat dolgoztuk fel.

A válaszokból egyértelműen kiolvasható a konszenzus: nem kell tartani sem inflációtól, sem deflációtól, egyelőre. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője ehhez még annyit tett hozzá, hogy stagflációtól sem kell tartani, mert lesz gazdasági növekedés. Beregszászi Máté, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere szintén úgy vélekedett, hogy mérsékelt jelenleg az inflációs nyomás, sem elszálló inflációtól, sem deflációtól nem tart.

Nem számít deflációs veszélyre sem az Egyesült Államokban, sem pedig az euróövezetben Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. „Bár az euróövezet átlagos inflációja 2014 első felében a jelenleginél még tovább csökkenhet, de éves szinten mindkét gazdasági övezetben 1-1,5 százalék körül alakulhat” – magyarázta.

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint jövőre sem az inflációtól, sem a deflációtól nem kell tartani. „A konszenzus inkább a deflációtól tart, visszapillantó tükörbe néz, ugyanis rekordalacsony szintre süllyedt a globális fogyasztói árindex. Ugyanakkor jövőre az infláció csírái megjelenhetnek néhány országban (USA, Németország, Nagy-Britannia), ami a konszenzushoz képest meglepetés lehet” – emelte ki.

A megkérdezettek közül néhányan azonban egyértelműen veszélyforrásként tartják számon az inflációt. Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint nem csak jövőre, hanem a későbbiekben is fontos veszély lehet. „A pénznyomtatás nem fog nyom nélkül eltűnni” – vetítette előre. Gabler Gergely, az Erste Bank elemzőjének véleménye szerint először az USA-ban erősödik majd az inflációs nyomás, mivel a foglalkoztatottsági és gazdasági mutatók javulása, és az ezzel párhuzamosan emelkedő keresetek bérinflációs nyomáshoz vezethetnek.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője ezt még annyival egészítette ki, hogy az euróövezetben úgy tűnik, nem múlt el a deflációs veszély. Elek Péter, a Dialóg Investment befektetési igazgatója pedig szintén úgy fogalmazott, hogy a deflációnak egyelőre nagyobb az esélye, főleg Európában.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. december 26.