Infláció: túl jól megy az amerikai fogyasztónak

Lassított a Fed, csak 50 ponttal emelt a kamaton. Most az volt a meglepetés, hogy nem volt meglepetés; nem mondott semmi váratlant a jövőről, kicsit még emelhet, valahova tán 5 százalék környékére, aztán várjunk és lássunk üzemmódba kapcsolhat, hogy valóban sikerült-e tartósan lejtőre tenni a csökkenni kezdett inflációt, ami éves szinten 7,1 százalékon áll, és novemberben csak 0,1 százalékkal emelkedtek az árak októberhez képest, tehát kvázi megálltak.

Ez a fő kérdés. A választ jelenleg senki nem tudja, az áruféleségek ára esni kezdett, a munkabérekhez jobban kötődő szolgáltatásoké nem. Alighanem a munkabérekben van ezért a jövő kulcsa: ha nem hagyják abba a magas ütemű emelkedést, akkor nehéz tartósan lejtőre tenni az inflációt és levinni 2 százalék alá – 5 százalék feletti bérnövekedési ütem mellett aligha lehetne –, ami a Fed célja. Ehhez pedig a munkanélküliség valamekkora megemelkedése kéne.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala, Federal Reserve

A Fed inkább óvatos, mint amennyire várták, mert nem szeretne abba a hibába esni, hogy túl korán kezd lazítani a kamatgyeplőn, hogy aztán megint emelkedjenek az árak, és újra emelni kelljen a kamatot. A rövid távú kamatkilátásokra ez inkább enyhén negatívan, a hosszúakra inkább enyhén pozitívan hat, hiszen a szigor a jelenben kisebb szigort tesz szükségessé a jövőben.

Paradox módon a növekvő munkanélküliség – továbbra is 50 éves mélyponton van, a munkahelyek magasabb kamatok mellett is keletkeznek – jó hír lenne a jövőre nézve, mert megcsapolná a fogyasztóknál lévő extrapénzt és ezzel közelebb hozná az árstabilitást, és alacsonyabb jövőbeli kamatokat tenne szükségessé.

Bonyolult, paradoxonokkal teli egyensúly – még mindig túl jól megy az amerikai fogyasztónak, ez a fő “baj”. Még akkor is, ha senki nem is szereti ezt így kimondani, mert nem hangzik jól…

Egy dologban nincs változás: a Fed minden leírt, kimondott szava patikamérleggel van kiegyensúlyozva, mert csak a szóhasználat megváltoztatása, a legenyhébb új fordulat vagy árnyalatnyi változtatás is durva kihatású változásokat hozhat az eszközárakban.

Ezermilliárdok tűnhetnek el és keletkezhetnek, és a Fed nem szeretné a turbulenciát. Ez a hitelessége záloga, az irgalmatlanul megválogatott szóhasználat, hogy minden egyes szónak súlya van.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Amerikai recessziós félelemek miatt mérséklődhetett az olajár

Az elmúlt időszakban jelentősen elvált egymástól az ipari fémek és a kőolaj árfolyamának mozgása. Míg az előbbiek nagy emelkedésen vannak túl, addig a fekete arany világpiaci ára gyakorlatilag november eleje óta mérséklődik.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.