Infláció… világvége?

1929-ben járunk, a makulátlanul csillogó cipők világában. Legalábbis, ha a szerencsés rétegek cipőiről van szó. JFK papája, Joe Kennedy ebbe a rétegbe tartozott és mivel ott is akart maradni, megfogalmazta a cipőpucoló indikátort: amikor a cipőpucoló fiú tőzsdei tippet ad neked, eljött az idő kiszállni minden részvényből.

A 90-es évek Budapestjén a cipőpucoló fiú funkciót a taxisofőrök töltötték be. Amikor ők tudták, hogy a Borsodchem részvény duplázni fog, akkor tudni lehetett, hogy felezni. Vagy mondjuk inkább úgy, JFK papája tudta volna.
A 2020-as években már globalizálódott a világ, sok szempontból egy a tőzsdei esés és az emelkedés is. Sőt, a New York-i cipőpucoló és a budapesti taxisofőr is fuzionált a globális pizzafutárba. Vagy call-centeresbe. Vagy redditterbe. Mindegy, a lényeg, hogy mindenki tőzsdézik. Akkor itt a tőzsdei esés ideje! – mondaná a papa. Hiszen az inflációtól rettegő jegybankok abbahagyták a pénznyomtatást – tenné még hozzá.

De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Ugyanis a cipőpucoló indikátorunk mérőműszere immár vagy egy éve biztosan kiakadt. Mivel az elején kevesen ismerték fel, hogy az indikátor így már használhatatlan, ezért egy – vagy inkább másfél – éve hallgatjuk a legrutinosabb befektetőket kihirdetni ez alapján (is) a világvégét, hogy aztán néhány hónappal később, néhány tucat százalék további emelkedés után látszólag rendületlenül újra és újra hirdessenek… és újra és újra felnyársalódjanak a bullpiac szarvaira. 

Évnyitó podcastünkben Móricz Dániellel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatójával beszéljük meg, hogy kinek áll a zászló a papák vs. redditerek küzdelmében; deresre húzzuk egymást és a jegybankokat; lesz sok infláció, buborék, sőt, befektetési ötlet, de a hallgatók fültanúi lehetnek a megalakuló hedge fund menedzser szakszervezet első lépéseinek is. Jó szórakozást!