Rendet vágni az inflációs káoszban

Szépen lassan tetőzhet az infláció, amely után sok múlik azon, hogy az MNB milyen mértékben és hogyan kommunikálva nyúl hozzá a kamatokhoz – nyilatkozták az Indexnek pénzpiaci szakértők. Így további ellentétek jöhetnek a kormány és a jegybank között, hiszen az eltérő nézőpontok mellett Matolcsy György nyilatkozatai után a kapcsolatuk sem túl rózsás.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője rávilágítottaz a furcsa helyzet Magyarországon, hogy a kormány is és az MNB is szeretné a gazdaságot hozamokon keresztül mozgatni, ráadásul különböző irányokba. Szerinte először az októberben bevezetett, átmenetinek és célzottnak szánt intézkedésekhez – a 18 százalékos jegybanki betéthez – nyúlhatnak hozzá, majd ezt követheti a 13 százalékos alapkamat csökkentése. Viszont úgy véli, erre már 1-2 hónapon belül is sor kerülhet, amennyiben az inflációs fordulat valóban bekövetkezik.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

Márpedig vélhetően itt van, az élelmiszerárak gyors csökkentése, majd az újságokból immár csökkenő árakról értesülő fogyasztó pszichéje (várakozásai) is ebbe az irányba mutatnak majd. Ami ellenkező irányba hathat, a kormánynak esetleges további stimulatív intézkedései lehetnek, látván a csökkenő inflációt és az erősödő forintot.”

A portfóliókezelő úgy véli, a jegybank kommunikációjával eddig se volt probléma, a piac árazása pedig azért nehéz kérdés, mert Magyarországon elég nagy az említett inflációs káosz. Azt azonban nehéz elképzelni, hogy a helyzet látható normalizálódása ne csökkentené idővel a régióban kiugróan magas magyar hozamokat.

Az Index körképéből kiderült még, hogy a szakértők szerint a piac meglehetősen előreszaladt már a kamatcsökkentés beárazásában. A kapcsolódó pénzpiaci ügyletek alapján kiszámítható, a piac szerint a második negyedévben a jegybank kivezetheti az átmeneti eszközöket és június végére ismét az alapkamat válhat effektívvé. Év végére pedig már árazzák az alapkamat csökkentését is – jelenleg 11 százalékig.

Államadósság: brüsszeli euró helyett dollárkötvény

Magyarország januárban kibocsátott 1600 milliárd forintnak megfelelő dollárkötvényt és az idén a nemzetközi kötvénykibocsátások összege még tovább nőhet. Ám ezt csak igen drágán, a korábbinál is magasabb kockázati felár mellett tudtuk meglépni.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.