1400 százalékos ingatlanár-emelkedés

2010 óta 1400 százalékot emelkedtek a török ingatlanárak – de ácsi, vigyázat, török lírában mérve, ami a helyi gazdaságpolitika miatt játékpénz lett, fabatka! Az euró ugyanezen idő alatt 2 líráról 21-re ment fel, ami több mint 1000 százalékos emelkedés, szóval valójában “csak” 40-50 százalékot mentek az árak valódi pénzben mérve.

Isztambulban a centrumban például a 2010-es 1700 euró per négyzetméterről a mostani körülbelül 2500 euró per négyzetméterre.

Szóval ez nagyon trükkös ábra.

Valójában csak annyi történt, hogy az ingatlan tulajdonlása védelmet nyújtott az állam inflációval való kifosztása ellen, klasszikus ősöreg hedge, a devizával meg a részvénnyel (=olyan cégben tulajdonnal, ami az inflációt át tudja hárítani a vevőkre) egyetemben. Az azokban lévő tőkét nem tudták játékpénzzel elinflálni, tartotta az értékét, pláne, amikor 100 százalék fölötti infláció mellett 10 százalék volt a kamat, és boldog boldogtalan elsősorban nagyvárosi ingatlanba mentette a pénzét hitelből is, hogy megtakarítása érjen valamit.

Igazából nem elsősorban az ingatlan ára ment föl, hanem a pénz ér ennyivel kevesebbet. Persze igy is szép teljesítmény ahhoz képest, ha valakinek nem volt semmije, és most az elinflált, lírában kapott béréből képtelen megfizetni a kaját meg a lakhatást. Tízmilliók szegényedtek el.

Az elbaltázott undortodox populista politika miatt kifogy a mekkmester a forrásból, marad az inflációval való „kifosztás”. Majd a szavazók döntenek, ha még egyáltalán dönthetnek, arról, hogy kérnek-e ebből folytatást.

Egyébként akár képesek ezt megérteni a választók, akár nem, az autokráciák garantáltan elszegényedéshez vezetnek, evolúciós zsákutcák, egyszerűen kilopják a gazdaságból a növekedés forrását, nincs bennük kilátás gazdasági prosperitásra. Szóval, ha ezt a modellt a törökök megtartják, magukra vessenek, megérdemlik a sorsukat…

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Az isztambuli bankárok már temetik Erdogant

Cser Tamás: A törökök jobban hisznek Erdogan vereségében, mint a külföldiek. Ha elnökváltás lesz Törökországban, annak a belső szektorok lesznek a nyertesei.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.