Merre halad az ingatlanpiac? – makroökonómiai kitekintés

A RE/MAX Go irodanyitó szakmai estjére vendégelőadóként meghívott Maróti Ádám, a HOLD Alapkezelő részvényelemzője szerint bár az utóbbi időben úgy tűnik, hogy az ingatlanpiac rosszabb időszakát éli, korábban is voltak már hasonló periódusok. Az elmúlt tíz év (2011-2021) rekordalacsony hozamkörnyezete volt az, ami extrémnek számított.

„A bekövetkezett strukturális változások miatt nem valószínű, hogy az elmúlt évtized alacsony hozamai visszatérnek, de az sem valószínű, hogy a korábbi rekordmagas, 12-14 százalékos hozamokat fogunk látni. Feltehetően a kettő között fog hamarosan új egyensúly kialakulni” – hangzott el a szakembertől a Portfolio beszámolója szerint.

Maróti Ádám, a HOLD Alapkezelő részvényelemzője
Fotó: Portfolio / Kaiser Ákos

A tőkepiac – és a tőzsdei cégek – a hozamemelkedésre gyorsan reagáltak, de az ingatlanpicon az értékbecslők még kivárnak. A tőzsde mindig azonnal mindent beáraz, de az ingatlanpiacon a mostani szintekhez képest is lehet még leértékelődés.

Négy dolog is amellett szól, hogy egy magasabb inflációs környezet marad velünk:

  • de-globalizáció,
  • lazább költségvetések,
  • klímavádelem,
  • demográfia.

A 2020-as években várhatóan tartósan magasabb nominális és reálhozamokkal kell majd együtt élnünk. Az inflációs várakozások még nem indultak el, de a reálhozamok már igen és az ingatlanpiac szempontjából az utóbbi a fontosabb. Most 0,5-1 százalék közötti német reálhozamokra számítunk, amely tartósan magasabb prime hozamokat eredményez majd a piacon és rövid távon könnyen lehetnek még túllövések is.

A magyar prime hozamok az alábbiak szerint alakulhatnak:

Iroda: 7,00%

Bevásárlóközpont: 7,25%

Ipari ingatlanok: 8,00%

Hozzá kell azonban tenni Maróti Ádám szerint, hogy Magyarországon meglehetősen kevés a tranzakció. Ha viszont az osztrák Signa-csődhöz hasonló eseményekből még több is előfordul, akkor azok akár ennél is feljebb lökhetik a régiós hozamokat. Összességében elmondható, hogy a fent említettek miatt egyes ingatlanbefektetések érdekessé válhatnak a közeljövőben, különösen a tőzsdén jegyzett vállalatok körében.