Ingatlanpiaci tanulság: a lakásárakat nem lehet elinflálni

A piac csodái: amikor 2020-ban, tehát három éve, közeli ismeretségi körömben új lakást készültek vásárolni, átlagos pesti helyen, átlagos méretben, az volt a véleményem, hogy ekkora, több éves felfutás után nem biztos, hogy jó befektetés lesz venni, és lehet, hogy 10 év is eltelik, mire ugyanott lesz az ár, ahol veszik, reálértékben.

Nos, ennél nagyobbat nem is lehetett volna tévedni, egymillió körül volt akkor a négyzetméter ár, amit végül fizetni kellett, az ma, 3 évvel később úgy 1,5-1,6 millió lenne ugyanott – 50-60 százalékkal magasabb.

Még ha figyelembe is vesszük az azóta bekövetkezett, durván 40 százalékos inflációt, ez még akkor is reálérték-növekedés. Tehát egy 2020-as vétellel nem csupán a befektetett tőke reálértékét sikerült megőrizni, de még egy kis reálfelértékelődést is lehetett kapni.

És a megemelkedett kamatok, a dráguló finanszírozás sem húzta le az új lakások árát, a pénzromlás ütemével együtt emelkedtek, mint a talajvíz. Ma már 105 millió egy átlagos, 63 négyzetméteres új pesti lakás ára, 270 ezer euró – persze nagyon kint van 1 millióért egy négyzetméter, meg frekventált helyen 3-4 millióért is.

Tanulság:

ha olyan durva inflációs robbanásal szembesülünk, ami több évtizede nem volt példa, az felülírja a ciklusok logikáját. Az új lakások ára, amibe belekerült minden megemelkedett költség, emberé, anyagé, szolgáltatásé, leköveti ezt.

A pénzt el lehet inflálni, a bért el lehet inflálni, az új lakás árát nem. Annyi változás történt azóta, hogy drasztikusan, legalább 30-40 százalékkal lecsökkentek az építkezések, érthetően a dráguló finanszírozás plusz a recesszióban csökkenő kereslet miatt, tehát a következő években valószínűleg sokkal kevesebb új lakás lesz, tehát nem nagyon lesz kínálat, ezért komoly (nominális) árcsökkenés igencsak meglepő lenne, de ez csak jóslás… ami, mint látjuk, enyhén szólva nem mindig jön be, és a jövőbeli inflációs pályát is ismerni kéne, amit homály fed.

Amúgy az újlakás-ár egyfajta inflációs mutató is, az európai számításokba nagyon kis súllyal van belevéve az ingatlan, arról is szól, egyebek mellett, hogy ennyit értékelődött le a pénz az elmúlt években, ennyivel kevesebbet ér olyan kemény eszközben kifejezve, mint az ingatlan.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.