A magas újlakás-árak oka

Az új lakások tranzakciós árai 2021-ben Európában, a Deloitte riportja szerint: nyugaton 3000-4500, délen és keleten 1500-2500 euró a jellemző négyzetméterár. Vakmajom véleménye az, hogy kakukktojások azért bőven vannak; a portugál új lakások nominálisan olcsóbbak, mint a keletiek, az ír ár is roppant nyomott, főleg az ottani 3-4-szeres fizetésekhez képest.

Általánosságban az látszik, hogy az új ingatlanok árai kelet-nyugat között, főleg a nagyvárosokban jobban konvergálnak, mint a bérek. Ez magyarázható a turizmussal, befektetési vételekkel, illetve az egyik városból a másikba mobilizálható jövedelmekkel, “utazó” vásárlóerővel, aminek az a következménye, hogy a keleti régiókban az ottani jövedelmekhez képest drágábbak a lakások.

Egy ír, belga, norvég, olasz vagy dán polgár 3-6 év jövedelméből vesz meg egy ugyanakkora lakást, amire a KKE-i régióban 10-14 év jövedelmét kell elkölteni. Csehország kilóg felfelé, már körülbelül nyugati árak vannak, ezért egész Európában itt a legkevésbé megfizethető az új ingatlan helyi jövedelemből.

A magyar árazás a régióba illeszkedik és körülbelül megfelel a fejlettségnek. Bár a feltüntetett 2000 eurós ár inkább csak az átlagot takarja, a nagyon kevés folyamatban lévő budapesti fejlesztés között már látni olyat, amelyet 2023-ra már 4-5000 euró per négyzetméter áron kínálnak.

A magas újlakás-árak egyik oka a szűkös kínálat. A hasonló fejlettségű, négyszer akkora lakosságú Lengyelországban majd tizenkétszer annyi lakás (230 ezer db, több mint Németországban!) épül, ennek is köszönhetően alacsonyabbak az árak. A magasabb kamatok persze mindenhol hűthetik a keresletet és visszafoghatják a fejlesztéseket.

Egyébként van egy nagyon egyszerű ingatlanpiaci árazási módszer:

Hány havi átlagbérbe kerül 1 négyzetméter? 1-2 = olcsó piac; 3-4 (vagy több) = drága piac

Az új lakások tranzakciós árai 2021-ben Európában: nyugaton 3000-4500, délen és keleten 1500-2500 euró a jellemző…

Közzétette: Vakmajom – 2022. augusztus 14., vasárnap

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Telekár vár a korszerűtlen kádárkockákra?

Vakmajom: Mivel az előző évtizedben a nagy felújítási programok elmaradtak, akár 2 millió ház szorulhat energetikai felújításra.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.