Ingatlanpiac: nem a lakás drágul, a forint ér kevesebbet

93 millió forint (220 ezer euró) egy átlagos méretű (63 négyzetméter) újépítésű lakás ára Budapesten, de az is lehet, hogy mostanra már 100. Közelíti az 1,5 milliót (3500 euró) az átlagos „új” négyzetméterár, éves szinten durván 30 százalékkal ugrottak meg az árak, a kínálat igen jelentős összeesésével párhuzamosan. Alig építenek valamit – írta Vakmajom.

Ez a drágulás már az elszabaduló inflációval, az emelkedő lakásépítési költségekkel lehet összefüggésben:

valójában nem a lakás ára ment fel, hanem a fizetőeszköz ér ennyivel kevesebbet, és az újlakás-piac, a lakásban lévő “vas” reáleszközként csak leköveti a folyamatot

– ahogy például ez Törökországban is megtörtént.

Lehet, hogy a már 10 százalék körüli hosszú kamatok, a dráguló hitelek, az elfogyó vásárlóerő majd letörik a keresletet, de ilyen, 20-30 százalék körüli, és még a jelenben is gyorsuló valódi infláció mellett nominális áresés egyáltalán nem várható, hiszen az építés költsége is veszettül emelkedik. Kevés lakás fog épülni, mert csökkenni fog a kereslet, de az áruk magas lesz. Jobb lokációban máris megjelentek a 2 milliós négyzetméterárak is.

Ahogy mindennek nő az ára, úgy megy fel az új lakásé is, pláne az energetikailag hatékonyé. Ami itt annyiba kerül (forintban), mint egy éve, annak a reálértéke 20-30 százalékkal csökkent.

2020 derekán a Váci út környékén, a Duna Plázánál 1 millió körül lehetett venni egy négyzetmétert új fejlesztésben, most egy utcával arrébb, tehát tkp. ugyanott 1,4 körül. Egyszerűen többet kérnek ugyanazért a vasért, betonért, technikáért az elértéktelenedett / elértéktelenített pénzből és körülbelül annyival, amennyivel az kevesebbet is ér.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Telekár vár a korszerűtlen kádárkockákra?

Vakmajom: Elnéz az ember két házat egy utcában. Az első a kor technikai színvonalán áll; jól szigetelt, napelemes rendszer, hőszivattyús rendszer, valószínűleg padló- és mennyezetfűtés. A második az 50 évvel ezelőttin. Az energiaigénye ez utóbbinak az előző sokszorosa.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.