Ingyen adják a Concorde-nál

Életbiztosítás az alapokhoz

Egyedülálló konstrukcióval igyekszik gyarapítani ügyfelei számát a Concorde Alapkezelő. Négy alap esetén a befektetők javára az Európa Biztosító és az alapkezelő csoportos életbiztosítást kötött. Az alapok kockázatát nem növelő megoldás a befektetett összeghez sávosan igazodó biztosítási díjhoz juttatja a tulajdonos örököseit, ami akár egymillió forint is lehet.

A biztosítók által kínált befektetési termékek alternatívájaként hoztuk létre ezt a megoldást, amely a befektetés átláthatósága mellett a nem várt életkockázatokra is kompenzációt jelent – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az alapkezelő az Európa Biztosítóval kötött csoportos életbiztosítási szerződést, amely a Concorde 2000 és a Concorde Fedezeti Alapok mellett a most induló hazai részvény- és kötvényalapok befektetőire is vonatkozik. (A pénzpiaci alap nagyfokú likviditása és a folyószámlát pótló jellege miatt maradt ki a körből.) A biztosítás hatálya a meglévő ügyfelekre április 1-től terjed ki, az új ügyfeleknél – a baleseti halál kivételével – három hónapos a várakozási idő.

A sajátos konstrukció lényege, hogy az alapkezelő a biztosítónál a négy befektetési alap tulajdonosainak javára kötött életbiztosítást, amely az ügyfél minden külön rendelkezése nélkül hatályos. Ennek megfelelően a más biztosításoknál megszokott kedvezményezett megjelölésére nincs lehetőség, a biztosítási összegre így a törvényes, illetve a végrendeleti örökösök jogosultak.

A biztosítási összeg az ügyfél által az alapokba betett pénzhez igazodik. Az egyes alapokban lévő tőke kumulálódik, és az alapok közötti átcsoportosításnál is fennmarad a jogosultság. Ennek megfelelően 100 és 500 ezer forint között 100 ezer, egymillió forintig 500 ezer, míg egymillió forint feletti befektetésnél egymillió a halál esetére járó biztosítási összeg.

A befektetésnél a váltáskori tőke az irányadó, azt a hozam nem befolyásolja, de abból levonják a visszaváltott befektetési jegy értékét. Az időbeli hatály az év végéig terjed, de a biztosító nyitott a szerződés meghosszabbítására.

A biztosítás kockázatelbírálás nélkül jön létre, a biztosító az ilyenkor más szerződéseknél is szokásos okokból mentesül. A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az alapok teljesítményére a szerződés semmilyen kockázatot sem jelent, az üzleti titokként kezelt biztosítási díjat az alapkezelő saját forrásaiból fedezi.

Forrás: Világgazdaság – 2001. április 4.