Siker? – A sztár-részvénykibocsátások tanulsága

Az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátás (angolul IPO) leegyszerűsítve egy részvénytársaság nyilvános tőzsdére vitelét jelenti. Egy külön műfajról van szó, amelyre befektetési bankok és szolgáltatók teljes – és igen professzionális – üzletágai szakosodtak. Rendkívül fontos az időzítés, az árazás és az egész folyamathoz kapcsolódó marketing & PR & értékesítési tevékenység.

A címben szereplő „siker”-hez ebben az esetben nem az árfolyamemelkedés kapcsolódik, hanem sokkal inkább az eladói oldal aktivitása domborodik ki belőle (szakzsargonnal élve: „tömik a libát”). Valószínűleg igen nagy szaktudással és kapcsolatrendszerrel rendelkezik az a szolgáltató, aki a tőzsdére lépő vállalat papírjait magas áron és nagy mennyiségben képes piacra dobni. Megtalálja a megfelelő befektetői kört, értékesít számukra akár úgy, hogy további közvetítőket is bevett a műveletbe.

Véleményem szerint a „sztori” és a megfelelő időpont a legfontosabb, így a befektető sokszor csak utólag veszi észre, milyen bőségesen bevásárolt az adott részvényből.

Lássuk a részemről szubjektíven a hónap ábrájának kikiáltott gyűjtést!

Az ábrán a 2020-2021-ben tőzsdére vitt nemzetközi cégek részvényeinek teljesítménye szerepel, amelyhez kigyűjtöttem a tranzakció méretét, illetve ahol megtaláltam, ott a tranzakciókor rögzített vállalati értékeltséget is:


Bumble – online közösségi társkereső; a vállalat 7,7 milliárd USD értékben dobott részvényt a piacra

Doordash – online ételrendelési és ételkiszállítási platform; 3,4 milliárd USD értéken dobott részvényt piacra

Coinbase – amerikai kriptovaluta tőzsdei platform cég; részvénye 85,8 milliárd USD tőkepiaci kapitalizációval IPO-zva

Snowflake – felhőalapú IT-technológiával foglalkozó cég; közel 70 milliárd USD cégértékeltség mellett dobták piacra és ezzel 3,4 milliárd USD értékben vonzottak be tőkét

Robinhood – sokat emlegetett pénzügyi szolgáltató, brókercég; részvénye 2 milliárd USD értékben került a tőzsdére 32 milliárd USD cégértékeltség mellett

Palantir – amerikai big data és kibervédelemre szakosodott technológiai cég; részvénye 16,5 milliárd USD IPO-zva

Rivian – elektromosjármű-gyártó és autóipari cég; részvénye 77 milliárd USD értékeltség mellett 11,9 milliárd USD értékben dobtak a részvényéből a piacra

Oatly – svéd alternatív élelmiszeripari vállalat; közel 10 milliárd USD-re értékelve, amelyből 1,4 milliárd USD került tőzsdére

Airbnb – a sokak által ismert online szálláshelyfoglaló piactér; közel 3,5 milliárd USD-t vonzott be a tőzsdéről (cégértékeltség: 47 milliárd USD)


Az ilyen sztorikra mondják azt, hogy ügyes!

Nyilván az ábrában szereplő vállalati IPO-kat jelen befektetési környezetben egyáltalán nem, vagy csak sokkal nehezebben lehetne végrehajtani. 2020 és 2021 első felében, a zéró kamatok és ingyen pénz korában pénzbőség és egyfajta eufória uralkodott a világ tőkepiacain és a kisbefektetők körében. Azóta nagyot fordult a világ, és a főbb jegybankok (köztük is elsősorban a Fed) rendkívüli szigorításba és kamatemelésekbe kezdtek, nem beszélve a magas inflációról és lassuló gazdaságról, amelyek mind-mind rontottak a tőkepiaci hangulaton.

Két dolog azonban az ábrát megvizsgálva eléggé biztosra vehető:

1. Óvatosan a hangzatos divatcégek részvényeivel, hiszen a kisbefektetők ezeken legtöbbször csak masszívan bukni tudtak!

2. Vigyázat, a történelem sokszor ismétli önmagát!

IPO?

Az Initial Public Offering során egy vállalat először lép be már meglévő vagy új részvényeivel valamely tőzsdére. Bővebben a HOLD Lexikonban.

Ne maradjon le a hét legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre a legfontosabb tőkepiaci hírekért és további érdekességekért!

Feliratkozás

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.