Irodapiac és atlétikai VB

Az idén 50 éves Világgazdaság üzleti napilap nyomtatott számaiban időről időre röviden idéz egyet-egyet kerek évfordulós régi cikkeiből.

A december 19-i “Vélemény” oldalon arról írnak, hogy 10 éve „jégbefagyott az irodapiac” és a “fejlesztők futnak a pénzük után”, hogy a budapesti bérirodák közel 20%-a üresen áll (emelkedett a kihasználatlanság) és a bérlők olyan pozícióban vannak, hogy le tudják alkudni a bérleti díjakat.

Nagyot változott a világ azóta.

Valószínűleg véletlen, de ugyanazon az oldalon a cikk mellett Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója oszt meg velünk néhány tudnivalót a mai irodaházak fejlesztéséről, mert nemcsak a kereslet, hanem az igények is megváltoztak.

A fővárosi munkavállalók egyre nagyobb hányada dolgozik irodaházakban, a munkaerőpiaci verseny egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatók a munkahelyek (irodaterületek) színvonalával is versenyeznek a jelentkezőkért, a szerző megfogalmazásában: “… a frissen munkába álló Y generáció teljesen más elvárásokat támaszt a munkahelyével, munkaadójával kapcsolatban, mint a korábbi nemzedékek.”)

Néhány mondatban az alábbiakban foglalhatók össze a ma épülő irodaházakkal támasztott követelmények:

Kiváló tömegközlekedési lehetőségek. (Új városrészek lépnek be a piacra, mint pl. a Kelenföldi pályaudvar környéke (az ország legnagyobb multimodális közlekedési csomópontja), ahol óriási infrastrukturális fejlesztések előzték meg az Etele Plaza és a Budapest ONE irodaház építésének megkezdését.

Fenntartható, energiahatékony működés.

Irodaházon belüli kikapcsolódási lehetőségek, pl. a szokásos tényezőkön kívül (rendes konyha, magas színvonalú, de megfizethető belső étterem, pihenést, lazítást segítő esztétikus bútorzat) valódi pihenőszobák, gaming- és sportolási lehetőségek széles kínálata.

Irodaházon kívüli kikapcsoldási lehetőségek, pl. kiváló színvonalú éttermek, üzletek, fitness szolgáltatások, kulturális és szórakozási intézmények, népszerű bevásárlóközpont közelsége.

Épületüzemeltetési rendszerekkel összehangolt okosirodaház funkciók kialakítása a bérlők és dolgozóik minél jobb kiszolgálása érdekében.

Fentiek egyben azt is jelentik, hogy a “csak” 10-15 éve épült irodaházak többsége rövidesen elavul (és így rosszabb kondíciókkal adható a továbbiakban bérbe), ha a tulajdonos nem végzi el azokat a fejlesztéseket, amelyekkel felzárkózhat a mai kor színvonalán épülő irodaházakhoz.

Nagyon hasonló a helyzet a lakóingatlanpiacon a lakóházak esetében, ahol a 15-20 éve épült, de kifogástalan állapotban levő lakóházakat nehezen lehet “megfelelő áron” értékesíteni, mivel nemcsak építészetileg és esztétikailag avultak el, hanem hiányoznak belőlük a mai kor színvonalának megfelelő gépészeti és digitális képességek.

 

Még mindig a “Vélemény” oldalon maradva, ha már kerek számokról van szó, éppen 20 éve arról írt a Világgazdaság hogy leégett a „magyar sport temploma”, a Budapest Sportcsarnok. Nekem eszembe nem jutott volna ez, de most, hogy emlékeztetnek rá, élénken emlékszem az egészre és gondolom, nem csak én. Eléggé sokkoló volt látni az óriási épület gyors pusztulását, jól emlékszem, hogy milyen jelentős súlya volt ennek a hírnek a médiában akkor.

Elképesztő:

„A tüzet a küzdőtéren rendezett karácsonyi vásárban égve felejtett gyertya okozta.”

“Az intézményre nem kötöttek biztosítást.”

Egy érdekesség a régi Sportcsarnokkal kapcsolatban (ismét kerek szám), hogy 30 éve (1989 március elején) volt Budapesten a fedett pályás atlétikai világbajnokság, ahol Javier Sotomayor kubai magasugró világcsúcsot ugrott 2 méter 43 cm-rel.

Ez a budapesti világcsúcs azóta is (30 éve!!) érvényben van, nem tudták megdönteni.

Ezen a videón megnézheti a világcsúcs ugrást, és ha a videó elejére klikkel, akkor a verseny összefoglalóját is láthatja (előre szólok, hogy nem egy „HD” minőség).

A téma azért is aktuális lehet most, mert épp a napokban döntöttek arról, hogy lesz új atlétikai stadion Budapesten, mert 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendezünk. Remélem, sok ilyen nagyszerű teljesítményt láthatunk majd ismét.

Az új stadion környékén jelentős infrastrukturális- és ingatlanberuházások fognak történni, amelyek a közjót szolgálják majd a verseny után is.

Újabb városrész, amelyre érdemes a befektetőknek figyelnie, szerintem 10 év múlva nem fogunk ráismerni arra környékre.