Művészeti alapjövedelem: a jóléti társadalom próbája

Írország egyedülálló kísérletbe kezd: három éven keresztül havi 1300 eurós, (látszólag) feltétel nélküli alapjövedelmet kínál művészeknek. Vakmajom két – nagyon eltérő – válaszreakcióval találkozott.

A 25 millió eurós projektre írók, festők, fotóművészek, zenészek és színészek jelentkezhetnek, akik nem lehetnek állami művészeti intézmény fizetett alkalmazottai, de a piaci állást sem tölthetnek be. Tehát a pályázat főleg szabadúszóknak szól. Véletlenszerűen választanak ki kétezer “ösztöndíjast” a jelentkezők közül.

Az összeg egyáltalán nem magas ír viszonylatban, ahol, az utóbbi évtizedek gazdasági növekedésének köszönhetően, az éves átlagjövedelem az 50 ezer eurót közelíti. (Mélyszegénységből jómódba fejlődött az ország.)

Látni kell, hogy az összeg inkább csak szimbolikus, a minimális megélhetést biztosítja: havi 1300-ból nem lehet dúskálni Európában.

Mi az emberek véleménye a projektről? Vakmajom két megközelítéssel találkozott:

1. Senki se kapjon feltétel nélküli alapjövedelmet, mert az kontraproduktív és társadalmilag igazságtalan előnyhöz juttat egyes csoportokat. Ők azok, akik így munka és teljesítmény nélkül jutnak havi (adófizetői) apanázshoz. Milyen alapon jár nekik ez az előny? Bizonyára akadnak a társadalomban még inkább szűkölködő, még inkább felzárkóztatásra és esélyteremtésre szoruló rétegek. Igen nagy művek és műalkotások születtek úgy, hogy művészek, az alkotómunka mellett, más jövedelemforrásból biztosították a megélhetésüket.

2. Egy jóléti társadalomban, amilyen az írországi is (ahol a 21. századra a szociális problémák nagyjából rendezettek, van elegendő jövedelem és adóbevétel, és ezért az állam segíteni tud az elesettek felzárkóztatásában, az esélyegyenlőség megteremtésében) kell, hogy jusson ennyi költségvetési forrás a kulturális élet szereplőinek támogatására. Ők a tevékenységükkel olyan közjavat állítanak elő, ami hozzájárul a társadalom fejlődéséhez, az ír kultúra sokszínűségéhez. Tisztán piaci alapon ezek az értékek nem jöhetnének létre.

“Mindkettőben van igazság. Olyan szempontból biztosan irigylésre méltó az ír példa, hogy náluk legalább közgondolkodás folyik egy ilyen jellegű problémról. Az, hogy ez lehetséges, egyedül az elmúlt évtizedek nagyívű gazdasági fejlődésének köszönhető. Csak abból lehet újraosztani, amit a gazdaság, az adófizetők megtermeltek.”

Az országimázsnak biztos jót tesz ez a projekt.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Jón Kalman Stefánsson: író a világítótoronyból

Az izlandi író a világítótoronyban él és alkot. Közben a szigetre rágerjedt turisták jó pénzért megnézhetik szerény hajlékát.