(Ir)reál kamat

Kedvenc gazdasági újságom, az Economist legújabb számának utolsó oldalán a nagyobb gazdaságok reálkamatszintjei vannak feltüntetve. Elképesztő, és sok piaci folyamatra magyarázatot ad, hogy milyen irreális szinten vannak a kamatok. Az információnak persze semmi hírértéke nincsen, újdonságot nem tudunk meg belőle, mégis érdekes látni ezt összesítve.

A világot olyan mértékű monetáris stimulus éri folyamatosan, hogy nem csoda a nyersanyagok és a befektetési termékek szárnyalása, és a gazdaságok talpra állása, valamint a megjelenő infláció. Komoly reálkamat csak Brazíliában van, majd 6%, van valami kicsi az ausztráloknál és Dél-Afrikában, Mexikó gyakorlatilag nulla, és innentől mindenhol negatív a reálkamat: nem csak a fejletteknél, de Kína, India is.

Ez a monetáris stimulus valószínűleg nem fenntartható, és mindenhol emelni kell majd a kamatok szintjét, a következő hónapok egy fő témája ez lesz – pláne hogy már a gazdaságok is magukra találtak, így semmi sem indokolja ezt a helyzetet. A sajnálatos japán események ezt hátráltathatják, de el nem lehet kerülni. Magasabb kamatokra lesz szükség az egész világon, ennek minden következményévével együtt!

Ebben a helyzetben Magyarországon sem nagyon lesz tere a kamatvágásnak, jó esetben az 5-6%-os zónában ragadhat a kamat a következő hónapok során.