Mire jó az iskola?

2020, a karantén, az otthoni oktatás, meg a gyakorló apukák felzaklatásának éve. Mert ki tudja, mi az a paszternák? Én nem. Viszont az általános iskolás lányom már angolul is ismeri a szót. Időközben talán már a második is megtanulta… Jó, annak azért sokkal jobban örülök, hogy ezt a szót tudja angolul, mint annak, amikor a magyar történelemben betöltött szerepét verik a fejébe. De ezzel együtt is elbizonytalanodtam;

nem biztos, hogy csak a tanárok alacsony fizetése a probléma a magyar oktatásban.

Megnyugtatásul az kevés volt számomra, hogy az iskola szerepe úgyis csak a signaling, azaz az, hogy a későbbi munkaadónak jelezze, ez a gyerek képes volt arra, hogy ebben meg abban az iskolában végig szívjon sok évet, egész jó eredménnyel, tehát megvan az intelligenciája, a szorgalma és a tűrőképessége ahhoz, hogy akár junior hedge fund manager állásban is helyt álljon majd. A szükséges tudást meg úgyis majd nálunk szedi össze ehhez.

Ezért aztán elhívtuk a HOLD After Hours adásunkba Horn Dániel oktatásgazdászt, hogy az iskola szerepéről és minőségéről beszélgessünk. Meg persze arról, hogy mi van a finnekkel.

Horn Dániellel 2020. októberében beszélgettünk, de az üdvözlendő tanársztrájkok idején újra aktuális.

Illetve sajnos mindig aktuális. Jó szórakozást!

Az előző adásainkat itt találják.

A Hold After Hours podcast-eket megtalálhatja a SpotifyYouTubeAppleGoogleStitcherPodcastRepublicTuneIn kínálatában, vagy Soundcloud-on illetve vegye fel műsortárába az RSS-Feeden keresztül.

MP3 formátumban a Soundcloud lejátszó gombjával lehet letölteni.