Koronavírus idején is elérhetsz 10% feletti hozamot egy maréknyi magyar profinál

A teljes cikk a portfolio.hu-n olvasható

Bár féléves olvasatban a legtöbb tőzsdeindex még mínuszban jár idén, az amerikai tőzsdék több mint 20 éve a legjobb negyedéves teljesítményt nyújtották 2020 második negyedévében. Összességében a részvénypiacok 18,7 százalékot emelkedtek a második negyedévben, viszont idén így is 7 százalékos mínuszban vannak, miután a február 12. és március 23. között 34 százalékos volt a zuhanás.

A legjobban teljesítő 15 lakossági abszolút hozamú alap egyéves teljesítménye minden esetben pozitív, a Hold Alapkezelőnek van a legtöbb sorozata a listán, köztük a Columbus, Citadella és Rubicon alapokkal, amelyek szintén 10% felett teljesítettek, és az idei félévben is szépen helytálltak.

A tőkevesztés elől a legnagyobb alapok sem tudtak elmenekülni: a Hold Columbus alap mellett idén csak a Citadella, a Hold Rubicon és az Aegon Maraton tudott vagyont növelni.

Az OTP Supra kezelt vagyona fél év alatt 26%-kal esett vissza, de még így is messze ez a legnagyobb abszolút hozamú alap 206 milliárd forintos kezelt vagyonnal.

Az OTP Supra mögött a

  • második legnagyobb vagyont a Hold Columbus kezeli 47 milliárd forinttal,
  • ezt az Aegon Alfa követi 45,5 milliárddal.

Százalékos alapon a legnagyobb vagyonvesztést az elmúlt fél évben az OTP Supra szenvedte el 26%-kal, ezt követte az MKB Aktív Alfa Alap és az OTP Supra Euró. Összességében a legnagyobb 15 alap fél és egy év alatt is vesztett kezelt vagyonából, így összesen valamivel kevesebb mint 544 milliárd forint sorsáról döntenek.

A legnagyobb 15 alap vagyona az abszolút hozamú alapok teljes kezelt vagyonának 74%-át adja, csak a Supra önmaga pedig a legnagyobb 15 alap kezelt vagyonának 38%-át. Kissé nőtt tehát a legnagyobb alapok piaci koncentrációja, de a Supra piaci részesedése visszaesett.

A teljesítmény mellett legalább annyira fontos azt is látni, hogy a hozamot az alap milyen kockázatvállalás mellett érte el. Ennek egy jó mérőszáma az alapok árfolyamingadozásából számolt szórás, illetve az egységnyi szórásra vetített többlethozam, ez utóbbit a Sharpe-mutató adja meg.

Egyéves időtávon az abszolút hozamú alapok szórása igen széles sávban mozgott, de ugyanez igaz a hozamokra is, ahol a -20 és a + 20% közé esett a portfóliók többsége. A 25% feletti szórással rendelkező alapok közül csak kettő tudta pozitív hozammal jutalmazni az elmúlt egy évben a befektetőit. A legnagyobb szórást az Aegon Panoráma, a Citadella, a Dialóg Octopus, az Equilor Pillars, az MKB Aktív Alfa és a Hold Platina alapok mutatták.

Hároméves időtávon is meglehetősen színes a kép az alapok hozamát és szórását tekintve, de ez esetben a hozamok már pozitívabb képet festenek, és a szórások között sincsenek olyan nagy kiugrások.

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján a Hold Széf USD sorozata végzett az első helyen (egységnyi szórásra több mint 5 egységnyi többlethozamot hozott befektetőinek), ezt követte a Diófa WM-1 Részalap, majd a Marketprog Bond C sorozata. Az 1-nél nagyobb Sharpe-mutatóval rendelkező sorozatok közé a fenti szolgáltatókon kívül másnak nem fért fel alapja. A vizsgált alapok között 167-nek volt három éves időtávon értelmezhető hozama és szórása, közülük azonban csak 69-nek volt pozitív Sharpe-mutatója, ami alig 41%-os arányt jelent.