James Bond – A nagy áramkimaradás

Egy kedves ügyfelünk küldte el nekünk az alábbi cikket, mely nagyon röviden arról szól, hogy a bitcoin (bányászata) mennyire környezetszennyező, ráadásul nem használjuk ki a benne lévő (illetve a mögöttes technológiából származó) felhasználási előnyöket, gyakorlatilag csak azon befektetők élvezik a pozitívumait, akik nagy mennyiséget tartanak belőle.

Emlékeim szerint valamikor az 1980-as évek végén láttam először a tévében a 3 Oscar díjjal kitüntetett, 1974-es Pokoli torony (The Towering Inferno) című hollywoodi sikerprodukciót. Az Airport sorozat mellett ez a film volt az egyik első katasztrófafilm, amelyet gyerekként – még a vasfüggönyön innen – végig izgultam. De miért is hozom most ide ezt az ősrégi filmet? Olvasva a bitcoinos cikket az jutott eszembe, hogy ami az 1970-es években egy lángoló torony, vagy egy megbénult repülőtér volt, az manapság jó eséllyel az áram. Illetve az áramkimaradás. „A katasztrófa”. Gondoljanak csak bele, nincs világítás, lemerült minden elektronikus eszközünk, nincs Internet (természetesen Bitcoint sem tudunk bányászni), nem működik az elektromos autónk, motorunk, kerékpárunk, vagy bármi egyebünk. Még a home office is bezárt. Gyakorlatilag megállt az élet, nem működik semmi.

Minden relatív, szoktuk mondani. Még a katasztrófák is. A következő James Bond film főgonoszának például mindenképpen egy Elon Musk-szerű, minden elektromosságot felhasználni, vagy birtokolni akaró rosszfiú karaktert kreálnék. Amennyiben pedig valamelyik hollywoodi sztárrendező katasztrófafilm témán gondolkodna, azt javasolnám neki, hogy filmesítse meg „A nagy áramkimaradás”-t.

Én magam nem vagyok szakértője a kriptodevizáknak, de szerencsére van egy „házi” specialistánk, ezért megkértem Fizikus kollégát, hogy szakértelmével segítse mélyebben megvilágítani ezt a kérdést, vajon mennyire környezetszennyező a Bitcoin (illetve a kriptodevizák). Legnagyobb örömömre Dávid hezitálás nélkül el is fogadta a „kihívást” és megígérte, hogy néhány nap múlva „ízekre szedi” a cikkben szereplő megállapításokat itt, az Alapblogon.