Japán és az ördög ügyvédje

Kiváló cikk Japán témában Andy Xie-től, aki már évek óta nagyon jó írásokat tesz közzé (aki nem tudná kiről van szó: https://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Xie). Nincs magában a cikkben semmi meglepő, de ritka, hogy egy közgazdász tömören, érthetően és jól írja le véleményét, egyszerűen rávilágítva alapvető összefüggésekre. Akit érdekel, hogy mi zajlik Japánban annak érdemes átolvasni:
https://www.marketwatch.com/story/the-yens-looming-day-of-reckoning-2012-03-26

Az üzenet lényege, hogy a deflációs spirálban vergődő Japán számára csak egyetlen kiút van (és a külkereskedelmi mérleg hiánya miatt ezzel nem is várhat sokat), ha drasztikusan, 30-40%-kal leértékeli a jent. De nem is annyira az üzenet, mint maguk a leírt egyszerű és tiszta összefüggések azok, amik érdekesek.

Másik téma: annyit szapulom az államot, meg az elmúlt napokban az ÁKK-t (az általam elhibázottnak tartott devizakötvény kibocsátás tervezgetése és belebegtetése kapcsán), hogy hadd védjem most meg őket.

A Költségvetési Felelősségi Intézet csinált néhány számítást, amit átvett a HVG meg utána sokan, és azon megy a csámcsogás, hogy milyen rossz gazda volt az állam, mert elbukott 200 milliárd forintot a rábízott vagyonból. Kétségtelen tény, hogyha jól felkészültek volna, és a vagyonátvétel után a nyár elején azonnal lelikvidálják a portfóliót, akkor most 200 milliárd forinttal több pénze lenne Magyarországnak. Azonban azt gondolom, nem elvárható, hogy egy több ezer elemű portfoliót pár hét alatt átvegyenek, és teljesen el is adjanak, mert ehhez olyan IT/adminisztrációs/letétkezelési/tranzakciós teher, munka járul, amit már átlátni is nehéz, nemhogy végrehajtani. Így nem nagyon volt más lehetőségük, mint az átvett portfóliót szép lassan eladogatni. Sajnálatos és szerencsétlen, hogy pont az átvétel után, nyár közepétől omlottak össze a részvényárak, s mivel az állampapírállomány szinte teljes mértékben bevonásra került, így az állam effektíve egy szinte tisztán részvényportfoliót kapott – pont egy komoly összeomlás előestéjén. Mégis milyen eredményt érhetett volna el? Az ő feladatuk nem a vagyon kezelgetése volt, nem spekulálniuk kellett, hanem lépésekben átlátni, hogy egyáltalán mi van a portfolióban (szerintem ez sem ment könnyen) és darabokban eladni. Tekintve, hogy a legtöbb tőzsde hatalmasat esett, a BUX például 25%-kal volt lejjebb év végén mint május végén, így azért nem olyan meglepő, hogy egy tiszta részvényportfolión nagy veszteségek képződtek.

https://hvg.hu/gazdasag/20120326_magannyugdijpenztarak_allam_vagyonkezeles

Forrás: zsiday.hu