Jen ismét

Érdekes fejlemény látszik kibontakozni a devizapiacokon. Az elmúlt napokban mindig a japán kereskedési időben gyengült a jen, miközben korábban inkább Európa és Amerika vitte a prímet, Japánban jellemzően iránytalan kereskedés zajlott. Lehetséges, hogy ez azt jelzi, hogy valóban megindult Japánból a tőke kiáramlása?

Ezzel párhuzamosan a jen az euróval, fonttal és svájci frankkal szemben – hosszas oldalazás, konszolidáció után – 4 éves (!!!) mélypontra zuhant, és a dollárral szemben is majd két hónapja nem volt ilyen gyenge. Valami történik a jen piacán. Elméletileg ez nem is lenne meglepő, hiszen az extrém monetáris stimulust alkalmazó japán fizetőeszköznek nagyon rossz hír, hogy a fejlett világ egyéb részein (EU, UK, USA) rohamosan emelkednek a hozamszintek, hiszen nő a hozamkülönbség, Japánból nézve nő ezeknek a pénzeknek a vonzereje. A 10 éves amerikai állampapír éves 2,95%-os hozamával szemben a bőven 1% alatt hozó japán 10-éves áll, ami bizonyára sokakat elgondolkodtat, hogy érdemes átnyergelni a hazai (japán) befektetésekről külföldiekre.

A fundamentális helyzet a jen gyengülését támogatja tehát, és most mintha a piac is elkezdett volna ebbe az irányba mozogni. Érdemes figyelemmel kísérni ezeket a kereszteket…

Forrás: zsiday.hu