Jim Rogers, a guru

Kicsoda Jim Rogers? Soros György partnere volt a mára legendássá vált Quantum Fundban, és a 70-es években, amikor a részvénypiacok sehová sem mentek, tombolt az infláció és közben recessziók érték egymást, éves 40%-os hozamot generáltak – díjak után – azaz bruttó éves 50% feletti hozamot értek el több, mint egy évtizeden át, ez szenzációs eredmény !
Fontos azonban figyelembe venni, hogy Rogers nem kereskedő, kettejük munkamegosztásában Soros volt a trader, Rogers pedig az elemző, a látnok, aki kiváló elemzéseivel hosszútávú folyamatokat vázolt fel. A 80-as évek elejére “több pénze volt, mint amennyit el tudott képzelni” és nyugdíjba vonult. Azóta szabadelvű, laissez-fair spekulánsként osztja az észt a médiában, utazgat a világ körül, és láthatóan élvezi mindezt. Miért fontos ez? Azért, mert Rogersnek nincs új üzenete, konzekvensen mindig ugyanazt mondja: hagyni kell a kapitalizmust szabadon működni, a gyengék, fizetésképtelenek pusztuljanak, és a kreatív rombolásból mindig főnixmadárként újjáéled majd a növekedés, az új iparágak, a gazdaság és ha nem akadályozzuk ezt a folyamatot akkor minden szép és jó lesz. Kissé álnaív hozzáállása mindenképpen jó ellensúly az egyre komolyabb állami befolyásolást hirdetők ellen, de azért nem kell 100%-ban komolyan venni. Mintahogy befektetési javaslatai sem feltétlenül hasznosak mindig, mert ő szándékoltan igen  hosszú távra, 5-10-15 évre fektet be. Az árupiaci emelkedést például 1998-99-ben bemondta, azóta is ugyanazt szajkózza. Igaza volt, azóta az olaj ára vagy 10szeresére, az arany hatszorosára, a termőföldek ára is többszörösére drágult. Azonban eközben nagy árfolyamesések és emelkedések is voltak – ám ő ezzel nem foglalkozik. Rövid-középtávon tehát ne várjunk használható tanácsot Rogerstől, ám világlátása, piaci tapasztalata valóban figyelemreméltó és nagyon hasznos lehet mindenki számára.

Ami a konkrét ajánlásait, véleményét illeti, itt olvasható a vele készült interjú:

https://privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/394-europa-egyenes-uton-van-a-kaosz-fele-jim-rogers-interju

Egyetértek abban, és már majd két éve én is leírtam, hogy a görögöknek annál jobb, minél előbb csődbe mennek, de ezt láthatóan Európa egyelőre nem hagyja. Anyira félnek a Lehman-válság újrajátszásától, hogy azt megakadályozandó nagy igyekezetükben még mélyebb válságnak ásnak meg. És végkövetkeztetésével, az “ultimate” pénznyomtatással is egyetértek, Európának véleményem szerint nagyon más lehetősége nem lesz. De addig míg ezek megtörténnek, még várhatóan számtalan piaci hullámhegy és völgy fog bekövetkezni, amit én – vele ellentétben – azért szeretnék meglovagolni. Nem biztos, hogy sikerülni fog, de megpróbálom…

Forrás: zsiday.hu