Legalizálni a kokaint?

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint 2020-ra a globális kokaintermelés elérte az éves 1982 tonnát, ami rekord, majdnem a duplája a 2014-es pormennyiségnek. Az üzlet pörög, az utóbbi években sok új kokainútvonal nőtt ki a világkereskedelemi térképen.

Top gyártók: Kolumbia (a majd’ kétezer tonnás volumen 61 százaléka), Peru (26 százalék), Bolívia (12,5 százalék). Az Egyesült Államokban lefoglalt kokainmennyiség 90 százaléka Kolumbiából származik.

Izgalmas kérdés lesz az előttünk álló években, vajon mekkora erőt nyer az a kolumbiai és perui kormányzati elképzelés, hogy a kokainfogyasztást is legalizálni kell, a marihuána mellett. Szerintük a kifehérítés egyenlő a fogyasztóvédelemmel, a tiszta bevételű és adózású üzlettel, a Dél- és Közép-Amerikát leuraló bandák hatalmának megtörésével.

Brit Columbia, Kanada legnyugatibb tartománya idén nyáron döntött úgy, hogy ideiglenesen engedélyezi, hogy a felnőtt lakosok összesen 2,5 gramm opioidot, kokaint, metamfetamint és MDMA-t birtokoljanak.

Istenhívő, Istentagadó, Agnosztikus, Ateista – kiknél több az öngyilkosságok száma?

A társadalmi-technológiai-gazdasági kihívások egyéni és közéleti kezelése szemszögéből nem közömbös, hogy milyen a lelkiállapotunk. Tudományos kutatások sora szól arról, hogy manapság mindenütt erőteljesen növekszik a teljes kiúttalanságot érző emberek száma. Tragikus, de tényszerű, hogy a fejlett világban: Amerikában, Japánban, Koreában, Skandináviában, ráadásul a tizenévesek körében szaporodnak az öngyilkosságok.