Megreccsenés után feltámadás: tökéletes vihar a kakaóbab piacán

A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is bizonytalan: a geopolitikai átrendeződés átrajzolja az ellátási láncokat, a klímaváltozás pedig magasabb volatilitást eredményez a mezőgazdaságban.

Brutálisan megreccsent az elmúlt hetekben a kakaó árfolyama, mely eddig a tőzsdei befektetések egyik sztárjának számított. Az árfolyam április 2-án tetőzött, ekkor a tonnánkénti ára 10 545,25 dollárt tett ki, majd egy többnapos mélyrepülés után az elérte az egyhetes mélypontját (9 780,67 dollár). Ekkor azonban az árutőzsdei termék rázott magán egyet és alig egy hét alatt újra 10 ezer dollár fölé kúszott, azóta is töretlenül emelkedik.

Mi történik a kakaóbab piacán?

A Pénzcentrum a hirtelen mozgás okát kereste és a kakaó árfolyamának várható alakulására volt kíváncsi. Kovács Szilárd, a HOLD Alapkezelő portfoliókezelője, terménypiaci szakértő a lapnak azt mondta: tökéletes vihar alakult ki a kakaóbab piacán.

”Több évtizedes csúcsra emelkedett a spekulatív pozíciók mérete a trendkövető stratégiákat követő piaci szereplők körében, melynek fundamentális okai voltak.”

A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és az idei az eddigi legnagyobb mínusz.

Az éves kakaóbab-termés változása országonként.
Forrás: Quarterly Bulletin of Cocoa Statistics

Kovács szerint a két legnagyobb termelő országban, Ghánában és Elefántcsontparton (együtt a globális termés 55-60 százalékát adják) elsősorban időjárási és fertőzéses problémák miatt a termés jelentősen visszaesett. De a dél-amerikai térség (Ecuador, Peru) termése is csökkent főleg a szárazság miatt.

„Közel félmillió tonna a termeléskiesés, ami a teljes globális termés nagyjából tíz százaléka.”

Az árupiacon termékek spekulatívak

A HOLD Alapkezelő szakértője a Pénzcentrumnak elmondta még, hogy a kínálati oldalt több tényező is megnyomta, többek között a ghánai és elefántcsontparti, államilag meghatározott árazás, mely hónapokon keresztül a fele/harmada volt a környező termelő országok árainak. Ezért felerősödött és folyamatossá vált a kakaóbab-csempészet.

„Az árupaic termékek nem befektetési eszközök, hanem spekulatív termékek nagy tőkeáttétellel és magas volatilitással.”

– szögezte le Kovács, és felhívta a figyelmet, hogy szigorú kockázatkezelés és a kereslet-kínalat mély ismerete szükséges, de nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy az árupiacokon pozítiv és stabil hozamokat érjen el egy befektető.

„Az árupiac az elkövetkezendő években érdekes és mozgalmas terület lehet, ugyanis a geopolitikai átrendeződés átrajzolja az ellátási láncokat, a klímaváltozás pedig magasabb volatilitást eredményez a mezőgazdaságban.” Továbbá a globális intézményi befektetők körében komoly étvágy látszik az alternatív, nem korreláló stratégiákra. A commodity hedge fundok ezt a szerepet betöltik, ami látható, abból is, hogy az árupiacon aktív befektetési alapok által kezelt vagyon folyamatosan nő.

Forrás: Pénzcentrum