Katasztrófa-kötvények: a spekuláció jó és társdalmilag hasznos

Mit szólnál ahhoz, ha kétszer akkora kamatot kapnál a kötvényedre, mint amennyit az állam ad, cserébe futnád azt a kockázatot, hogy ha valami nagyobb természeti katasztrófa beüt pár éven belül egy adott területen (például a kötvénykibocsátó New York város metróján), akkor bukod az egész vagy majdnem az egész pénzed?

Nagyon leegyszerűsítve efféle modell szerint működnek a katasztrófa-kötvények, persze bonyolult árazási matek van mögötte – mint mindennek, már ennek is van piaca, ha nem is nagy a teljes kötvénypiachoz képest. Ha semmi nem történik, a kötvényesek kaszálnak akár évi 10-12 százalékot, vagy többet, dollárban, ami igen zsíros reálkamat, a jelenleg 3 százalékos infláció mellett, és amilyen szigorú a Fed, vélhető, hogy a jövőbeli infláció is kordában lesz tartva. Ha viszont lecsap egy hurrikán egy adott területre, amire a biztosítás vonatkozik, és ott nagy károkat okoz, vagy erdőtűz jön, földrengés, marslakók stb. akkor bukta van, ugrik a befektetett tőke.

Forrás: WSJ, Vakmajom

Nyilván, emiatt igen nagy kockázatú befektetésről van szó, és akik egyáltalán fantáziát látnak benne, csak egy kis részét helyezik el a megtakarításaiknak ebben az eszközben. Annyit, amennyi, ha totál el is tűnik, az sem okoz nagy problémát…

Teszem azt, a példa kedvéért, 5 százalékot, amiből a kamatokkal 5 év alatt lehet 7,5 százalék – vagy ha beüt a legnagyobb ménkű, 0…

Amúgy eléggé hasonlít ez a játék egyes kockázatosabb fejlődő piaci államok kötvényeire. Sokkal több kamatot fizetnek, mint a fejlettek, ami vonzó alternatíva, egészen addig, amíg be 10 évente egyszer nem üt valami baj, és nem fizetnek, vagy ha nemzeti pénzben van a kötvény, nem értékelődik le irdatlanul a pénz. Vagy ugyanez egy fejlődő piacról alacsonyabb kamatú hitelt felvenni fejlett piaci devizában, ami sokáig kasza az alacsonyabb hitelkamat miatt, egészed addig, amíg nem üt be a ménkű, és léértékelődik a helyi pénz, és akkor óriási bukta. Nincs ingyenebéd.

Visszatérve a katasztrófakötvényekre: akik mégis bevállalják a kockázatát, spekulálnak. Ha szerencséjük van, nyernek, ha nem, akkor meg részt vesznek mások kártalanításában a saját pénzükkel.

A spekuláció jó és hasznos. Üdvös, hogy van ilyen lehetőség, hogy szét lehet teríteni egy ismeretlen valószínűségű katasztrófa anyagi kockázatát olyanokra, akikben van kockázattűrés azt vállalni.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.