Tuli Péter: A kelet-közép-európai gazdasági lendület jövőre is kitarthat

Szűk két héttel karácsony előtt már mérleget lehet vonni arról, miben volt érdemes tartani a megtakarításokat 2023-ban. A Pénzcentrum arról kérdezte a szakértőket – köztük Tuli Pétert is –, hogy milyen befektetések bizonyultak nagyon rossznak, illetve nagyon jónak az idei évben.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit el lehet követni, hogy rutinból olyan helyre tesszük a pénzt, vagy olyan eszközben hagyjuk a megtakarítást, ami korábban jó hozamot is biztosított, de ma már nem számít kedvezőnek – emlékeztetett a lap. A világ, gazdasági környezet rengeteg változott 2022-ben és 2023-ban, nem érdemes tehát megszokásból dönteni. A 2024-es év pedig újabb fordulatokat hozhat a befektetések terén.

Legrosszabb

„Azt nem tudom, hogy a legeslegrosszabbak voltak-e, de minden bizonnyal sereghajtók között voltak a megújulóenergia-, zöldenergia-részvények, illetve az ezeket követő indexek 2023-ban. Utóbbi jó példa a WilderHill Clean Energy Index gyenge teljesítménye”

– mondta el Tuli Péter a HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője.

(A korábbi óriási emelkedésből lejtmenetbe váltó index teljesítményével Szőcs Gábor foglalkozott nemrég a Tele energiával sorozatunkban.)

A szakértő hozzátette, hogy különösen akkor volt ez rossz befektetés, ha ilyen jellegű részvényalapokba tettük a forint alapú befektetésünket: akkor a forint erősödése tovább rontotta az EUR és USD-ben jegyzett megtakarítások értékét. Ez az index, még tágabban ezek a részvények 2023-ban már nem váltották be a korábbi évek alapján hozzájuk fűzött reményeket.

Legjobb

A Pénzcentrum arra is kíváncsi volt, milyen olyan befektetési lehetőségek hoztak idén jó hozamot, melyekre a korábban években ez nem volt jellemző, mondhatni rossz befektetésként voltak elkönyvelve.

A HOLD intézményi üzletágvezetője emlékeztetett, 2022 végén, 2023 elején nem sokan preferálták és tettek volna sok pénzt a régió (Kelet-Közép-Európa) tőzsdéire. Mégis, a lengyel, magyar és tágabban vett CEE-régió részvényei, részvényalapjai voltak az idei év sztárjai.

Mit hozhat 2024?

Tuli Péter úgy véli, hogy a megemelkedett kamatok és lassuló világpiaci emelkedés mellett, törékeny a tőzsdei árazás, ilyen fejlett piaci kamatok mellett, továbbra sem érdemes a mánia- és ciklikus növekedési részvényeket (például az USA-ban) preferálni.

Szerinte egyértelműen a magas (és elsősorban rövid) kamatok által kedvezően teljesítő rövid kötvény, pénzpiaci kamatok voltak alacsony kockázati szint mellett a nyerő befektetések. Ahogy a hazai kamatok folyamatosan csökkennek érdemes lehet ezen pénzeket jövőre inkább egy vegyes alapba, abszolút hozamú alapba áttenni.

„Kelet-Közép-Európa, azon belül is Lengyelország lendülete jövőre is kitarthat, ezért például a HOLD Részvény Alap jó teljesítményére számítunk. A forint is sokat erősödött, ezért devizában is érdemes lehet ugyanezen alapokat tartani 2024-ben”

– magyarázta a szakértő.