Kell a zseton

Kell a zseton a Groupon-nak. A mai nap vicces híre az alábbi

https://www.portfolio.hu/vallalatok/belehuzott_a_groupon_napokon_belul_indul_a_roadshow.157086.html

A cég már akart IPO-zni, de elromlott a tőkepiaci hangulat, nem nagyon lettek volna vevők. Most, hogy az indexek némi emelkedést adtak elő, és valamiféle megnyugvás kezd kialakulni, azonnal ráugrottak erre a, talán utolsó jó lehetőségre a bennfentesek, és örömmel öntenék bele a piacba a részvényeiket. Nem is csoda: a Groupon modellje tökéletesen másolható, ráadásul veszteséget termel, és ezt ügyes trükkökkel álcázza – lehet hogy pár év múlva már nullát fog érni:

Some analysts claim that Groupon operates like” a Ponzi scheme, according to interpretation of IPO documentation, because it has publicly disclosed that it is losing approximately US$100 million per quarter, has a net negative balance of $230 million, and is using later investors’ money to pay off earlier investors—which makes their operations illegal.On August 10, 2011, Groupon updated its IPO filing, after facing scrutiny from regulators and analysts over its use of a non-standard accounting metric called Adjusted Consolidated Segment Operating Income. Critics argued that ACSOI was used by Groupon to present a misleading metric of profitability. Groupon’s original IPO filing with ACSOI accounting showed a positive operating income of $60.6 million for 2010; after replacing the ACSOI metric with standard accounting metrics, Groupon’s IPO filing reported an operating loss of $420 million for 2010.

Nyilvánvaló, hogy a bennfentesek jó magas áron örömmel adnák el részvényeiket, de ilyen elszántságot azért még tőlük is ritkán látni*: az emelkedés első, halvány jelére már meg is jelentek. Úgy tűnik nagyon kell nekik a zseton. Semmi pénzért nem vennék belőle :)

(Egyébként a bennfentesek nagy részének egy szavát sem szabad elhinni, ha őket hallgatjuk a kilátások mindig jók, a részvényük emelkedésre van ítéltetve, és céljuk csakis a részvényesek vagyonának önzetlen gyarapítása. Mondani sem kell, hogy a valóság nagyon sokszor mást mutat)

*: Ebből a szempontból szerintem az überprofik a Blackstone (private equity cég, amely tőzsdére hozza a részvényeit, nincs is ennél viccesebb, nem csoda, hogy véletlenül pont a bikapiac tetején 2007 nyarán sikerült nekik) és a Glencore voltak (ez utóbbiról már írtam most tavasszal, elég egyértelmű volt, hogy az eladásuk valamiféle csúcs előszele lehet).

 

Forrás: zsiday.hu