Szellős amerikai irodaházak

Az üzleti ingatlannal fedezett kötvények (CMBS) nemfizetési – késedelembe esési – rátájának növekedése egy újabb válság kialakulásának előszele lehet*: Amerikában jelenleg az összes irodaterület 17 százaléka üres – és növekszik az arányuk –, miközben 2025-ig 1500 milliárd dollárt meghaladó kereskedelmiingatlan-adósság válik esedékessé (amelynek nagy részét regionális bankok tartják).  

A Covid-járvány előtti évtizedben rengetegen kihasználták az alacsony kamatokat, és olcsó hitelekből finanszírozták a kereskedelmi ingatlanokba való beruházásaikat. Az Egyesült Államokban a bankok által kereskedelmi ingatlanokra kihelyezett hitelek értéke megközelíti a 2900 milliárd dollárt. 

A HOLDBLOG-on nemrég írtunk a tengerentúli kereskedelmi ingatlanok nem túl rózsás kilátásairól, illetve a home office-korszak óta szellős irodák egy alternatívájáról: a lakóingatlanná alakításról

*Tegyük hozzá: az ingatlanhitelezési piac sokkal szabályozottabb lett 2008 óta.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.