„Utolsónak a bűnözők fognak készpénzt használni”

Itt van a készpénzmentes világ: a legfejlettebb Skandináv államokban teljesen eltűnőben van a készpénz a fizetési módok közül, már csak 5 százalék a részaránya, és átveszi a helyét a digitális, újabban a mobil, egyre több helyen nem is lehet készpénzzel fizetni. No cash. Viszlát, kápé!

A folyamat megállíthatatlan világszerte, mivel a digitális fizetés sokkal biztonságosabb és sokkal olcsóbb, becslések szerint a készpénz legyártása, őrzése, szállítása stb. a GDP 0,5 százalékát is felemészheti, ez a költség mind eltűnhet, és ez is segítheti a digitális fizetési módok előretörését, de jobb inkább robbanásszerű terjedésről beszélni, amit a Covid-járvány csak felgyorsított. Ott a mobil, csippantás és fizettél, ennél kényelmesebb nem létezik. Végre leáldozik a pénztárca cipelésének.

Persze, mint minden új jelenségnél, itt is felbukkannak ellenzők, akik nem értik az új módozat rengeteg előnyét; a kényelmességét, a transzparenciáját, és főleg az idősek meg aluliskolázottak közül sokan ragaszkodnak a készpénzhez, mintha az nem ugyanolyan, bizalmon alapuló, önmagban értéktelen ígérvény, követelés lenne, mint a digitális pénz, valójában az égvilágon semmi különbség a kettő között, hacsak nem az, hogy a kápé a párnában megsemmisülhet. És akinek nincs fekete vagy illegális jövedelme, rendesen megfizette az adót, nincs is mitől tartania a nagyon kényelmes és biztonságos digitális fizetési módoktól, se a digitális pénztől.

Láthatták, mit vettem?! Úristen! És akkor mi van? Lássák, ha akarják, nincs mit titkolni.

Nem véletlen amúgy, hogy ebben is a Skandináv országok, különösen Norvégia és Dánia az élenjárók: ott nagyon magas szintű az intézményekbe és a másik emberbe vetett bizalom, a korrupció is alacsony, és ott tud emiatt könnyen terjedni a digitalizáció. De mindenhol máshol is terjed, mert roppantak az előnyei, és sokkal olcsóbb is, ezért fogja teljesen kiszorítani a készpénzt, ami egy idő után csak dísznek, a régi idők egyféle rekvizítumának fog maradni, és főleg a bűnözők fognak végsőkig ragaszkodni hozzá.

Már most úgy volna a korrekt, és a költségeket kifejező, ha készpénzes fizetés sokkal drágább lenne, mint a digitális, mivel nagyobbak a költségei. Ehelyett inkább egyre több helyen nem fogadják el. Oslóban, Koppenhágában, Stockholmban egyre több helyen ott a tábla: no cash. Teljesen meg lehet lenni kártyás és mobilos fizetéssel, maximum szimbólumnak tart az ember a pénztárcájában egy kis kápét – már ameddig van fizikai pénztárcája.

Jönnek persze mindenféle bárgyú, gyíkemberes összeesküvés-elméletek a digitalizáció kapcsán, ezeknek az oltásellenesség volt a kapudrogja, de ezek minden új dolog kapcsán felröppenek, az első mozgóképvetítéseken elájultak az emberek, ezért nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani nekik. A kutya ugat, a karaván halad, a fiatalok eleve értik ezt, az időseknek pedig meg kell tanulni. 2023 van, csókolom.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

A borítókép illusztráció.