A készpénz múzeumba fog kerülni

Német kereskedelmi lánc áruháza – hívjuk Lidl-nek –, nyitás után nem sokkal. Emberes sorok a két nyitvatartó pénztár előtt, ilyenkor főleg „melósok” veszik meg a reggelire meg ebédre valót, csak pár dolgot, de nyilván mások is vannak, akik szeretnek kényelmesen vásárolni, teljesen feltöltött polcok mellett, tömeg nélkül.

Percenként bemondják, hogy felhívjuk a kedves vásárlóink figyelmét, hogy hat önkiszolgáló kassza várja önöket, ahol kényelmesen, gyorsan, kártyával fizethetnek. Percenként. Mégsem mozdul senki. Maradnak a sorban.

A hat kassza üres, pikkpakk lecsippantom az árukat és már megyek is. Évek óta nem fizettem boltban készpénzzel, a Covid-járvány óta pláne nem, macerás, piszkos, körülményes, lassú. Van nálam kápé, mert ki tudja, de hónapokig nem kell hozzányúlni, pláne nem az euróhoz. Külföldön is roppant egyszerű, a vevőnek ingyenes, és ha az átváltás is korrekt, a devizák közötti mozgással sem kell foglalkozni. Végképp egyszerű mobillal fizetni, az úgyis lassan mindenkinek van. Mégis ennyien nem fizetnek kártyával, inkább kiállják a sort.

Vajon miért?Nos, vagy ennyire sokan nem rendelkeznek bankszámlával, bankkapcsolattal és kártyával, vagy pedig ilyen magas a fekete jövedelmek aránya, hiszen a fekete pénzt nem rakod számlára, hanem abból költesz, nyom nélkül. Akkor is, ha van kártyád.

Akármi a pontos ok, tagadhatatlan, hogy a jövő, a fejlődés a készpénzmentes megoldások felé halad: Európa fejlett országaiból teljesen eltűnőben a készpénzes fizetés. Koldusoknak is lehet kártyával fizetni, és ez nem vicc…

Szinte mindenki mindenhol kártyával fizet, aki mégis kápéval, az lassan már gyanússá válik, hogy honnan, milyen forrásból származik a pénze. A kasszák, kasszások is eltűnőben vannak, fenntartásuk drága az automata kasszákhoz képest, a munkaerő is egyre drágább és kevés, versenyhátrányba kerül a kereskedő, ha nem automatizál.

Szóval ez a kép, a készpénzzel kasszásnak fizető vevőkkel óhatatlanul a múzeumba fog kerülni. Van, ahol már ott is van.

Forrás: Merchant Machine, Vakmajom Facebook-oldala

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Lassú kassza, fecsegő kassza

Egy holland áruházlánc bevezette kísérleti jelleggel a Lassú Kasszát, hogy azon vásárlói részére, akik a gyors „árubepittyegés”, fizetés, viharos távozás helyett szeretnének még egy kicsit elidőzni a boltban és pár jó szót is váltani az eladóval (szertartást, szociális interakciót csinálva a vásárlásból), erre lehetőséget kapjanak. Vakmajom ezzel már korábban is találkozott élőben, spanyolországi piaci kivitelben.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.