A digitális élet járulékos költségei

A digitalizáció nagyon sok szempontból megkönnyíti életünket, azonban a virtuális ökoszisztéma folyamatos, sőt egyre bővülő-növekvő külső fenyegetéseknek van kitéve.

A kiberbűnözés okozta várható károk a jövőben jelentősen növekedni fognak, ami több tényező együttes hatása. Mindenekelőtt életünk, vállalkozásaink és infrastruktúránk folyamatos digitalizálódása szélesebb támadási felületet biztosít a kiberbűnözők számára. Ahogy az olyan technológiák, mint az Internet of Things, az 5G és a mesterséges intelligencia egyre elterjedtebbé válnak, újabb sebezhető felületeket hoznak létre, amelyeket a támadók célba vehetnek. Emellett a kiberbűnözők egyre kifinomultabbá válnak, és olyan fejlett eszközökhöz és taktikákhoz férnek hozzá, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hatásosabb és jövedelmezőbb támadásokat hajtsanak végre.

Forrás: genuine impact


Mely területeket érinti leginkább?
A zsarolóvírus-támadások számos iparágban jelentős fenyegetést jelentenek, de egyes ágazatok különösen érzékenyek, mivel kritikusak, és a kiberbűnözők nagy anyagi haszonra tehetnek szert ezeknél. A pénzügyi szektor van kitéve talán az egyik legnagyobb veszélynek, hiszen rengeteg értékes pénzügyi adatot és tranzakciót kezel.
A közszféra is a polgárok érzékeny információinak halmazával, vonzó célpont a jelentős váltságdíjat követelő támadók számára.

Kik védenek meg minket?

A kiberbiztonság világában éles a verseny. Számos vállalat küzd a dominanciáért az egyre növekvő piacon. Az olyan vezető vállalatok, mint a Palo Alto Networks (piaci kapitalizáció: 73 milliárd USD), a Fortinet (46 milliárd USD) és a CrowdStrike (39 milliárd USD) az elmúlt években jelentős előrelépéseket tettek, bebizonyították, hogy képesek alkalmazkodni a változó fenyegetésekhez, és innovatív megoldásokat kínálnak a szervezetek kibertámadások elleni védelmére, és ezzel növelték piaci tőkeértéküket és befolyásukat.