Kicsoda Ugur Sahin és Özlem Türeci?

Német orvos-házaspár, kutatók, oktatók, cégalapítók és tulajdonosai a covid-vakcina kutatás kapcsán elhíresült mainzi BioNTechnnek, amely azt megelőzően individualizált terápiájú rákkutatással foglalkozott.

Nos, Sahin úr még Törökországban született, szülei egyszerű autóipari munkásként vándoroltak be Németországba, teljesen önerőből emelkedett oda, ahol most van. Az amerikai tőzsdére 19 őszén, isteni szerencséjű időzítéssel bevezetett vállalata szárnyalásának köszönhetően a vagyona több, mint 2 milliárd euró.

Pár tanulság.

  1. A Sahin úr vagyona nem rablás, hiszen senkitől nem vett el hozzá, hanem szellemi munkájának megérdemelt gyümölcse. Ezzel más részvényeseket, mellé befektetőket is gazdagított, és ha a kutatásokból egyszer gyógymód is lesz (nem biztos), akkor a társadalmat is. Win-win-win.
  2. A tőzsde igen hasznos intézmény, hiszen megfinanszíroz olyan kutatásokat, amelyek nagyon kockázatosak, 10 esetből 9 esetben veszteséggel és a tőke lenullázódásával végződnek. Máshonnan ilyenekre nem lehet egykönnyen tőkét kapni. Ha a BioNTech akarna, simán bevonhatna most részvénykibocsátással akár 1 milliárd eurót a piacról.
  3. A bevándorlás egyik nagy haszna, hogy motivált emberfőkkel gazdagítja a társadalmat. Még ha a Sahin-Töreci házaspár történetét leegyszerűsítés is volna bevándorló-sztorira szűkíteni, ez az ő személyes ambíciójuk és sikerük. Törökországban biztosan nem jutottak volna el idáig, pláne nem a maiban. A centrális Európa nagy nyeresége, hogy az ilyen autokrata rezsimekből elmenekülnek a liberális demokráciákba, ahol a jogállam garantálja többek között a tulajdonjogot. Ezért is lesznek mindig sokkal gazdagabbak, mint az autokráciák.
  4. Oktatás, oktatás, oktatás.

(A sztori persze nincs lezárva, mert engedéllyel rendelkező vakcina nincs, viszont a részvénybe már be van árazva. Tehát a részvény emiatt igen kockázatos, óriásit is eshet bármilyen kisebb kudarc esetén.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon