Kifizetnél 30 millió forintot, hogy 7,5 órával tovább élj?

Ha azt feltételezzük, hogy a lezárásokkal való járvány elleni védekezés miatt elveszített jövedelem az összes költség, és az összes haszon az ezzel megnyert plusz életidő, akkor a fiatalok az elmúlt egy évben összehasonlíthatatlanul nagyobb árat fizettek összehasonlíthatatlanul kisebb haszonért.

Egy amerikai polgár medián jövedelme élete során 1,7 millió dollár. Nos, egy 18 éves diák az oktatásból való kieséssel ennek 6%-át veszíthette el feltételezések szerint, 102 000 dollárt, és ezzel szemben nyert plusz 7,5 órát az életéből. 13 600 dollárt fizetett egy órányi életéért.

Egy 85 éves ember viszont pusztán anyagilag szinte nem veszített semmit a lezárásokkal, viszont nyert 65 további napot az életéből.

Ezt persze úgy is hívhatjuk, és az is, hogy társadalmi szolidaritás a fiatalok és az idősek között, de ettől még tisztában kell lenni azzal, hogy a legnagyobb áldozatot a fiatalok hozták itt, szinte semmi haszonért számukra, és ezt el kell ismerni. Ha visszagondol az ember, hogy micsoda jelentőségű tudott lenni egy év az életében 16-18 évesen, mennyi új kapcsolatot, mennyi új ismeretséget és mennyi új ismeretet tudott hozni, gyorsan változó tapasztalást a világról, sokkal inkább, mint az azt követő évek, akkor ilyen idősen egy kvázi elvesztegetett év igen nagy veszteség, és sokkal több elveszített évnek számít, mint idősebb korban.

Tehát a fiatalok felé a minimum a köszi csajok és srácok.

“Assuming that reduced lifetime earnings are the only costs and reduced life-expectancy losses are the only benefits, the 18-year-old faces a cost of protection of approximately $102,000 and a benefit of 31% of a day. Would you pay $102,000 to live an extra 7.5 hours? What 18-year-old values his time at $13,600 an hour? The costs for the 85-year-old are close to zero (remember, this person is probably retired) and the benefit is 65 days. To be sure, there are other costs for both groups. For the 18-year-olds, that makes protection even less of a good deal. The 85-year-old, by contrast, may be willing to endure more risk for the sake of time with loved ones.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon