Kihívások a hozamhajszában

Legutóbb július elején írtam az európai piacokról, a fő konklúzióm akkor az volt, hogy szelektív módon érdemes lehet az európai részvényekből szemezgetni, főleg a belső piacra termelő vállalatokra koncentrálva. A megjelenést követő felpattanás egyáltalán nem mutatkozott szelektívnek, mindent vettek, amit értek, majd a fejlődő piaci félelmek és a VW botrány újabb jó vételi lehetőséget teremtettek. Az elmúlt néhány hónapban összességében Európában bekövetkezett 4-5 százalék körüli emelkedés egy fundamentális részvénybefektető szemével szinte értelmezhetetlen. Ugyanakkor a megnövekedett volatilitás rávilágított az aktív portfólió-menedzsment fontosságára, mely szerintem az elkövetkező években jelentősen felértékelődhet.

Ahogy ezt már sokszor megfogalmaztuk, a világszerte terjedő pénzügyi elnyomás következtében a befektetők nincsenek könnyű helyzetben, a jelenlegi árazottság szintek mellett nehéz lesz pozitív reálhozamot elérni az elkövetkező időszakban. Szerintem néhány közép-kelet-európai és egyes európai részvények várható hozam-kockázat szempontjából meglehetősen vonzóak, ám nem szabad elfelejteni, hogy részvénybefektetésről van szó, így az ezzel járó kockázatot időről időre kezelni szükséges. Ez korábban is így volt, de akkor a biztos menedékként szolgáló rövid állampapírokkal vérmérséklettől függően néhány százalékos fix hozamot lehetett elérni.

Ez azonban mára gyökeresen megváltozott, ami jelentősen felértékelte az aktív menedzseri tevékenységet. A piaci időzítés jelentősége meg fog nőni és ebben a környezetben előnyben lesznek azok, akik széles eszköztárral rendelkeznek a kockázatok kezelése tekintetében. Idehaza erre leginkább a származtatott alapok lehetnek alkalmasak, melyek gyorsan és költséghatékonyan képesek tág keretek között változtatni a kockázati kitettséget, illetve eladási és vételi ügyletek kombinációjával (spreadek) ki tudják aknázni a piacon időnként előforduló árazásbeli különbségeket.

Amint a júliusi kommentemben bemutattam, az amerikai piacok számomra sokkal drágábbnak tűnnek, ráadásul egyre több jel utal az európai konjunktúra javulására, melyet az alacsony olajár és a huzamosabb ideje gyenge euró is támogat. A fejlődő piacok jövője kérdéses, mely a globális növekedésre is rányomhatja bélyegét, de egy ilyen helyzetben az európai országoknak sokkal nagyobb tere van fiskális eszközökkel történő stimulációra. Ráadásul a múlt hét végi EKB kommunikáció is megerősíti, hogy a jegybankárok nem szívlelik a jelenlegi szinteknél erősebb közös devizát. Ebben a helyzetben szerintem részben vagy egészben érdemes az S&P 500 indexre vonatkozó eladási (short) ügyletekkel fedezni egy alulértékelt európai részvényekből összeállított portfóliót.