Kilakoltatási moratórium negatív hatásai

Egy amerikai szövetségi bíró ítélete szerint jogellenes a kilakoltatási moratórium, ezért megsemmisítette azt. Lesz még jogi huzavona, de pár dolog azért elgondolkodtató az ügy kapcsán.

A kilakoltatási moratórium nagyon káros és teljesen jogtalan eszköz, hiszen az állam általa olyan magánszerződésekbe szól bele, teszi azok végrehajtását lehetetlenné, melyek végrehajtásának elősegítése az egyik fő feladata volna. Az adófizetők azért tartják el az államot többek közt, hogy ha a szerződést az egyik fél nem teljesíti, akkor az állam szervei, például a bíróság rendelkezésre álljon az abban foglaltak jogszerű kikényszerítésére. Hogy ne nyers erővel kelljen az efféléket lerendezni.

Látszólag csak a tulajdonosnak káros a moratórium, hiszen az állam arra kötelezi, hogy akár ingyen nyújtson szolgáltatást – olyan munkahely elvesztések miatt elvileg, amelyeket az állam okozott a gazdaság járvány miatti lezárásával. Ahelyett, hogy a fizetési gondokkal küzdő bérlőket valami módon kompenzálná és segítené őket a bérleti díjaik fizetésében. Senki sem szereti az utcára való kilakoltatásokat, rettentően embertelen dolog fedél nélkülivé válni. El is kéne érni, hogy senki ne legyen hajléktalan, de egy megfelelően működő lakás- és szociálpolitika hiányát nem lehet a tulajdonosokkal megfizettetni. Nem az ő dolguk.

De hosszú távon káros a bérlőknek is, mivel szűkíti a lakáskínálatot. Ha egy ilyen moratórium eszközéhez nyúlhat az állam, akkor annak kockázatát a bérleti díjakba be kell árazni. Sokan csak nagyon válogatósan fognak kiadni, nagyon-nagyon megnézik, kinek, ezért sok jól fizető potenciális bérlő sem fog lakáshoz jutni, vagy csak sokkal drágábban és nehezebben. Gyereke van? Na, akkor nem. A moratórium ezért felveri a bérletek árát, szűkíti a kínálatot. És visszaélő magatartásra ösztönöz, arra, hogy az se fizessen, aki tud, hiszen ingyen is lehet lakni.

Minden elemében káros tehát, mert a piaci árak eltérítését tartalmazza. Azon túl ütközik az elemi joggal, vagyis azzal, hogy a szerződéseket be kell tartani. Pacta sunt servanda.

Forrás: Vakmajom a Facebookon