Kell az egyetemi diploma, kerül, amibe kerül – Kínában

Liang Shi úr 56 éves, kínai, gyári munkásból sikeres építőanyagkereskedés-vállalkozást épített fel, jómódú ember. Milliomos. Egyetlen vágya nem teljesült soha: az egyetemi diploma megszerzése.

Pedig kitartóan, hosszú évek óta próbálkozik a felvételivel… 1983-ban, 16 évesen kezdte, és a napokban 27. alkalommal ment neki a “gaokao“-nak, 13 millió társával együtt a rettegett kínai egyetemi felvételinek. Ami sorsokról dönt.

Lang Shi úr, tanulás közben
Forrás: CNA, Vakmajom Facebook-oldala

Huszonhatszor elbukott, de nem adta fel, hónapok óta tanul napi 12 órában, kedvenc játékát, a Mahjongot is abbahagyta, és egy üveg sört sem ivott hónapok óta, mert a legjobb egyetemre akar bekerülni.

Úgy élt, mint egy aszkéta, mint egy szerzetes, csak a könyvek között. “Felvételikirálynak”, “gaokaomániásnak” csúfolják, a fia már rég lediplomázott, ő is froclizza, hogy minek, de nem érdekli… Egyetemi hallgató akar lenni, kerül, amibe kerül, tart, ameddig tart.

Van egy célja, és azt el is fogja érni. Addig nem nyugszik. Nem érdeklik a kudarcok, nem érdeklik a vélemények, minden pofonból feláll és nekimegy újra. Nem lehet eltéríteni. Nem számítanak a kifogások.

Így kell csinálni.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

(A borítókép illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Mindenáron kell az egyetemi végzettség? – Egy autodidakta értetlenkedik

Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack Dorsey, Mark Zuckerberg, Richard Branson, a divatcézár, Ralph Lauren, a legbefolyásosabb befolyásoló (influencer), Kim Kardashian, a műszaki-technológiai tudományokat, a technológai forradalmat a filmművészetbe adaptáló James Cameron rendező vagy Zentai Péter blogíró (ez én vagyok) pályájában? Az, hogy mindegyikből hiányzik az egyetemi diploma.