Ezért versenyképesebbek a liberális demokráciák

2020: a valaha volt legnagyobb részvénykibocsátásra készült az Ant Group, a kínai fintech-óriás, 30 milliárd dollárért adtak volna el részvényeket, a céget 300 milliárdra árazták volna. Az alapító, Jack Ma 53,5 százalékos részesedése bőven többet ért, mint 150 milliárd dollár, amivel a világ egyik (ha nem a) leggazdagabb embere volt.

2023 eleje: miután a hatóságok a kibocsátást mondvacsinált okokkal lefújták, a cég vélelmezett piaci értéke 70-150 milliárd dollárra esett. Jack Ma (aki azóta teljesen eltűnt a nyilvánosságból) “önként” lemondott az 53,5 százaléknyi szavazati jogáról és elfogadta, hogy a szavazataránya mindössze 6,2 százalékra csökkenjen.

Önként. Na persze, nyilván… Te is önként odadobnál röpke 50-100 milliárdot. Szóltak neki, hogy elég, vegyél vissza, vagy kampec lesz neked.

Az Ant Group székháza Hangcsouban

Véleményem szerint ezért nem lesz soha Kína a világ vezető gazdasági hatalma: nem tiszteli a (magán)tulajdont, és aki piaci alapon hatalmasabb lesz, mint amit a párt elvisel, azt lefejezi. Elüldözi az innovációt és a vállalkozásokat a jogállam hiánya.

Ezért is voltak és lesznek versenyképesebbek a liberális demokráciák: akinek esze van, akinek ötlete van, az nem „diktatúrában” fog belőle vállalkozást csinálni, hanem elviszi a szabad világba.

Na, miért nyugaton lettek hatékonyabb vakcinák – nota bene a BioNTechet török emigránsok alapították Németországban – és miért nem rendelkezik ilyennel Kína?

Ez a modell fejlődési zsákutcás, bele is estek a middle income trap-be.

A holnap Jack Ma-i elgondolkodnak, veszik az üzenetet, és kivándorolnak a szellemi tőkéjükkel az USÁ-ba.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Tehetségek nélkül nincs győzelem

Egy, a saját vezetőinek öncélúsága miatt demográfiai hanyatlásra ítélt ország semmiképpen sem válhat győztessé olyanok felett, akiknél a tudás, a tehetség, a kreativitás, a mindennapok életének modernizálása a prioritás és a siker fokmérője. Nekik nem kell tartaniuk a demográfiai katasztrófától.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.