Újra jön a „megaláztatás évszázada”? – Kína-vita Balásy Zsolttal és Pogátsa Zoltánnal

Kína az elmúlt évtizedben a világgazdaság egyik motorja volt. Egyesek szerint ennek vége, mások váltig állítják, hogy „nincs itt semmi látnivaló”, 2023 nyertese – gazdasági értelemben – Peking. A Klubrádió Másrészről című műsorában erről vitatkozott Pogátsa Zoltán és Balásy Zsolt. Na meg arról, milyen hatása van a kínai gazdaság állapotának Magyarországra.

Közgazdász körökben érdekes vita, hogy vajon ki nyerheti meg a fejlődésért vívott „harcot” a következő években?

Az egyik álláspont szerint 2023 győztese egyértelműen a kínai gazdaság volt, és ez folytatódik majd 2024-ben is, másrészről úgy látják, a kínai gazdaság halálspirálba került. Az egyik álláspont szerint azoknak a távol-keleti országoknak a kezében van a marsallbot, ahol autoriter, állami-fejlesztő rezsimek uralkodnak, míg a közepesen fejlett világ társadalmai – ahová Magyarország is tartozik – megrekedhetnek.

A másik nézet hívei szerint a kínai gazdaság elvesztette a növekedési képességét, és ezt a világgazdaság is megérzi majd az idén. Szerintük a jövő szempontjából meghatározó kérdés a technológiai szemléletváltás. Az internet és a home office, a virtuális világ belépése, a mesterséges intelligencia alkalmazása, az egyre fejlettebb chipgyártás hoz majd változást. Reményük szerint ez tehermentesítheti a fizikális világot.

A HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjének és a Soproni Egyetem docensének vitája ezen a linken érhető el.