A kínai ingatlanlufi bedöntheti a… bitcoint?

Az internet egyik legnagyobb pénzügyi hipotézisét vázolom fel az olvasók számára, ami (ha igaz) alapjaiban fogja megrázni a kriptopiac összes szereplőjét. A cikk jelentősen épít az előző két írásomra, melyek a kínai ingatlanpiacról és a tether stablecoinról szólnak. Mielőtt belekezdünk, szeretném leszögezni, hogy amit ebben az írásban bemutatok, az nem más, mint egy online teória és könnyen lehet, hogy az általam levont következtetések hamisnak bizonyulnak.

Ha néhány hónapja egy cikkben azt olvastam volna, hogy a legnagyobb stablecoin biztosít finanszírozást a kínai ingatlanszektor válságba jutott szereplőinek (Evergrande, Kaisa), valószínűleg így képzeltem volna el a szerzőt, pedig a teória nem teljesen alaptalan.

Kínai hitel vagy sem?

Az előző írásaimban már bemutattam, hogy a commercial paper mennyire nem szokványos pénzügyi eszköz, éppen ezért az Egyesült Államokban kevés szakember kereskedik a termékkel. Ez egy kis piac, ahol mindenki ismer mindenkit. Egy új szereplő belépése biztosan nem marad észrevétlen.

Márpedig senki nem hallott a tetherről a Wall Street-i commercial paper kereskedők közül, ami a jelenlegi állománya alapján (nagyjából 40 milliárd dollárnyi volumen) a hetedik legnagyobb, ilyen termékkel foglalkozó szereplő a világon.

Viszont ha nem az Egyesült Államokból, akkor honnan származik ez a rengeteg commercial paper?

Ez a kérdés merült fel a CNBC szerkesztőségében is, amikor 2021 nyarán sikerült egy Zoom-interjúra elcsábítaniuk a sajtótól egyébként tartózkodó cég technológiai vezetőjét, és fő jogi tanácsadóját. Az interjúztató megpróbált nyomást gyakorolni a két vezérre, hogy árulják el pontosan honnan van a tether eszközállományának felét biztosító commercial paper, ők viszont üzleti titoktartásra hivatkozva csak kitérő válaszokat adtak. Amikor pedig a házigazda egyenesen rákérdezett, hogy kínai vállalatoktól származik-e a megvásárolt hitel, a jogi tanácsadó mindössze annyit válaszolt, hogy

a tether nemzetközi (Amerikán kívüli) vállalatok commercial paperjét tartja.

Commercial paper-katasztrófa

Felmerülhet a kérdés, amennyiben valóban nem kínai eredetű papírokat tartanak, miért nem lehetett ezt kimondani és ezzel megnyugtatni a kripto közösséget? Továbbá milyen egyéb szereplő bocsát ki ekkora mértékben commercial paper-t, és elég kétségbeesett ahhoz, hogy egy ilyen nem konvencionális szereplővel üzleteljen, mint a Tether?

A likviditási problémákba ütköző kínai ingatlanfejlesztők túlságosan jól illenek a képbe ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket, azonban hivatalos bizonyíték hiányában nem mondhatjuk ki, hogy biztosan ők állnak a tether mögött. Az viszont egyértelmű, hogy nyomós okuk lenne a digitális pénznyomdával együtt dolgozni, mert a tether egy tökéletes eszköz arra, hogy ezeket a rosszul teljesítő, bukott hiteleket egy időre eltűntessék szem elől. Míg az emberek elhiszik, hogy 1 tether 1 dollárt ér és nem rohannak kivenni a pénzüket, addig nem számít, hogy a mögötte lévő pénzügyi eszközök veszítettek-e az értékükből vagy sem.

A kínai commercial paper-piacon elindult fertőzés láthatóan egyre nagyobb méretet ölt. Január közepén a Kínai Központi Bank nemzetbiztonsági okokra hivatkozva bejelentette, hogy a bankok és pénzügyi intézmények nem tarthatnak az eszközállományuk 15 százalékánál több commercial papert. A tether állományában ez az arány 50 százalék. A Kínai Kommunista Párt tehát már felismerte a veszélyt és megpróbálja keretek közé szorítani azt.

Izgalmas lesz a történet folytatása.

Ha kiderül, hogy a teória igaz és a tether tényleg mélyen benne van a sztoriban és eltűnik a tether flow a kriptopiacról, az óriási zuhanást okozna a kriptopiacon, és megrengetné a bizalmat az egész kripto infrastruktúrában.