Kína: még több szén

„Az újat a régi eldobása előtt szerezzük be” – hangzott el Hszi Csin-pingtől az októberi pártkongresszuson. A megújulóenergia-fejlesztésre mindenki másnál többet fordító Kína a szénerőművi és bányászati kapacitásait is jelentős mértékben tervezi növelni (legalább) 2025-ig.

A távol-keleti óriás fő tüzelőanyaga az „új fekete arany”: bőséges készletek és a felvevőpiacért hálás importőrök állnak rendelkezésre, szénalapú az energia- és vegyipar.

A népköztársaság elnöke arról beszélt a pártelitnek, hogy a zöld átállásnál fontosabb az energiabiztonság, és addig nem hagynak fel a fosszilis tüzelőanyagok használatával, amíg nem biztosak abban, hogy a tiszta energiaforrások megbízhatóan helyettesíthetik azokat.

Terv szerint az „addig” dátuma 2034: Peking 12 év alatt akarja kiszorítani a szént az energiamix első helyéről.

Most sem kell félni a részvényektől

Elővigyázatosan, de optimista a világgazdasági kihívások elcsitulása kapcsán Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere. Interjú a deflációval küzdő Kínáról, az ellátási láncok problémáiról és a tőkepiaci megnyugvás után nagy lehetőségekkel kecsegető Expedíció alapról. Csak Tajvan ne kavarjon be…