Életben lehet tartani tervutasítással egy részvénypiacot?

A kínai kommunista párt elkezdett aggódni a kínai részvénypiacok mélyrepülése miatt, és már nemcsak a papírok eladásától “tanácsolja el” a nagyobb kínai szereplőket, biztosítókat és alapokat, de utasította is őket nagy volumenű vásárlásokra. Tehát állami utasításra kell részvényt venni – ízlelgessük ezt egy kicsikét.

Ilyen, amikor a kommunista tervutasítást megpróbálják összegyúrni a szabadpiaccal, ami tűz és víz. Látható az eredmény, a befektetők nem hisznek Kína jövőjében, a túlfújt ingatlanpiac romokban, és a lakossági megtakarítás 70 százaléka abban van, fejlesztők tucatjai csődben, részvénypiac dettó… Jó lenne eltakarni ezt a képet, de nem lehet, mert még a mindenható párt sem erősebb a piacnál. A kínai megtakarítóknak otthon nem sok babér terem, más piacokra viszik ők is a tőkét – ha hagyják.

Forrás: WSJ, Vakmajom

A kínai tervutasításos modell sikerei eddig tartottak, befuccsolt – ezt árazzák a piacok. Liberalizáció nélkül nem is fognak kijönni a gödörből és azzal is nehéz és lassú lenne. Japánnak szabadpiaccal is évtizedekig tartott egy sokkal kisebb ingatlan- és eszközár-buborék kidurranása után magához térni.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Hang Seng Index (Vernon Yuen/NurPhoto via Getty Images)