Kinek fáj jobban az export-import válság?

Ukrajna lerohanása miatt a világ számos nemzete szankciókkal sújtja Oroszországot, és ezzel együtt az orosz lakosságot is. Kinek áll a zászló a háború világgazdasági frontján?

Nem kérdés, Ukrajna teljes lakossága megszenvedi a háborút, aminek egyelőre – sajnos – nem látjuk a végét. Az orosz szankciók miatt Kína többször is emlegette az utóbbi hetekben, hogy a világgazdaságra nagyon negatív hatással lesznek a korlátozások, Moszkvát és Kijevet pedig békekötésre szólította fel. Az Európai Unió és Amerika, illetve számos egyéb ország nem titkolt célja, hogy a nemzetközi cégek kivonulásával az orosz lakosságon keresztül hassanak a Kremlre, az offenzíva befejezése érdekében.

Az export-import válság kapcsán fontos megjegyezni, az orosz lakosság arányaiban nézve alacsony megtakarítással rendelkezik a nyugataikhoz képest, mégis, ha nem jönnek az országba külföldi termékek, akkor az a megélhetés és az életszínvonal szempontjából nem is akkora probléma.

Ennivaló van bőven: az utóbbi években a gabona volt az a mezőgazdasági termék, melynek termelési volumene jóval meghaladta az országos önellátói szintet. Mellette a gyümölcsök és a bogyós gyümölcsök kivételével minden egyéb mezőgazdasági termék esetén az ország szinte teljes egészében önellátásra rendezkedett be.

Senki sem fog éhezni a szankciók hatására.

Forrás: Eurostat

Oroszország sokkal többet exportált az Unióba, mint importált onnan. Legjelentősebb behozatali termékei a gyógyszerek, gépjárművek és alkatrészek, legfontosabb exportjai a gáz, a kőolaj, az ipari cikkek és a szén – mind olyan termékek, melyeket több európai ország nem akar szankcionálni, mert egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán tudná pótolni azokat. Valójában ezek korlátozása nélkül az oroszok nem szenvednek el igazi „büntetést”. Az EU-ból kieső importot vélhetően Kínából tudják pótolni. Nem véletlenül ennyire magabiztos az orosz vezetés.

Az új világvírust putyini politikának hívják

A nagy kérdés, hogy mekkora saját gazdasági áldozatot hajlandó a Nyugat bevállalni, hogy megfékezze ezt a geopolitikai járványt? Interjú Szőcs Gáborral, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelőjével.