“Kinek halálhírét keltik, örökké él”

Lesz csőd vagy nem lesz görög csőd? Gyakran felteszik ezt a kérdést a barátaim, jogosan. Több, mint egy éve, 2010 tavasza óta megy a huzavona: csődbe megy-megmentik-menthetetlen-menthető-csődbe megy. Nem csoda, ha beugrik a régi magyar  közmondás: kinek halálhírét keltik, az örökké él!

Két éve is azt gondoltam, hogy Görögország képtelen lesz visszafizetni adósságait, s azóta semmi olyan dolog nem történt, ami megingatta volna ezt a véleményemet. Sőt! Igazából már  volt is csőd, adósság-átstruktúrálás hitelezői veszteségekkel, de ezt rejtéses módon nem csődnek hívják. Olyan ez, mint nálunk az egykulcsos adórendszer…

Akkor meg  minek ez a tökölődés?

Az európai politikusok nem teljesen hülyék. Pontosan tudják, hogy Görögország menthetetlen. A döntéshozók azért húzzák az időt, mert azt remélik, hogy egy későbbi időpontban jobban tudják kezelni a görög csőd negatív következményeit. Van ebben logika, hiszen világossá vált, hogy az EU és az euro zóna intézményrendszere nem rendelkezik egy “gyors reagálású hadtesttel”, így fabrikálni kell valamit az ilyen helyzetekre. Addig is jobb híján az ECB veszi a periféria államkötvényeit, de a vezetők  tiltakozó lemondásai és a német politikusok nyilatkozatai láttatják, hogy ez nem hosszú távú megoldás.

Mi ezzel a taktikával a gond!? Több is van. Egyrészt a világ gazdasági növekedésének lassulásával reális egy európai recesszió veszélye. Márpedig politikai egyetértésre, közös áldozatvállalásra, higgadt politizálásra kevés alkalmatlanabb időszak van, mint a recesszió.

A másik gond, hogy Európa szinte egésze el van adósodva. A már megterhelt mérlegű államok további jelentős kötelezettségvállalása egyrészt nem túl meggyőző, másrészt esetleges lehívása 100 % fölötti adósságszintet eredményezne egyes “mentő” országok számára is.

Egyelőre tehát marad a faramuci helyzet: míg létre nem jön egy európai közös kompromisszum a görög csőd körüli “tűzfal” megteremtéséről, addig a görögök is elkerülhetik a csődöt, az EFSF keretének sikeres megemelése paradox módon rövid távon szabályozott görög csődöt eredményezhet.