Mit kezdjünk 3 millió forinttal?

Közel 300 ezer család vette igénybe az otthonfelújítási támogatást. A tavaly év végén kifutott program keretében az állam a felújítási munkálatok felét visszatérítette a családok számára, a kifizetések jelenleg is folyamatban vannak. Kérdés, hogy a jelenlegi inflációs környezetben mihez kezdenek a háztartások a visszautalt pénzzel. Az Index pénzügyi szakértőkkel segítette elő az erről való gondolkodást. Van olyan befektetési lehetőség, aminek éves hozamából akár egy nyaralás is kijöhet. 

Kaszás Gábor hétfőn publikált cikkéhez én is nyilatkoztam, mostani bejegyzésemben bővebb válaszokat adok a beszélgetésünk során felmerült kérdésekre.

Az otthonfelújítási támogatásból visszakapott összeget mibe érdemes befektetni a jelenlegi inflációs környezetben?

Nehéz pár mondatban összefoglalni, mibe érdemes fektetni anélkül, hogy tudnánk, mi a befektető pontos igénye, ráadásul az is lehet, hogy olyan piaci események történnek a következő napokban, ami miatt már teljesen mást gondolunk jó befektetési lehetőségnek. Véleményem szerint ezért is a portfóliókezelés az egyik legjobb megoldás, ahol kockázati szintet határoz meg az ügyfél és a portfóliókezelő (más néven vagyonkezelő: a szakember, aki a tőkepiacokkal kel és fekszik) a kockázatokat figyelembe véve alakítja folyamatosan a befektetésünk pozícionáltságát.

Olyan ez, mint amikor úgy vezetünk, hogy a navigációt használjuk valós idejű forgalmi adatokkal hiszen, ha felajánl jelentősen jobb utat elfogadjuk, arra megyünk.

Nagy Attila, a HOLD vezető online vagyonkezelője

A tudatos, képzett befektetők lejárati időtől függően választhatnak állampapírt, ha nem akarnak kockázatot vállalni, vagy abszolút hozamú, illetve részvényalapokat is, hosszabb távú megtakarítás esetén. Kedvezőnek tűnik a jelenlegi euróárfolyam is, tehát érdemes némi eurót venni, amit szintén be lehet fektetni – akár állampapírba, akár befektetési alapba.

Személy szerint a befektetési alapokat és a vagyonkezelést részesítem előnyben, mert nem kell sok időt eltölteni a napi befektetési döntésekkel, a portfóliókezelők megteszik ezt.

  • Néhány hónapra vonzóak a pénzpiaci jellegű eszközök, rövid lejáratú állampapírok
  • 3 éves időtávtól szintén találunk jó állampapírt, de sok abszolút hozamú befektetési alap, vagyonkezelés van a piacon, ami ekkora időtávot javasol befektetőinek
  • 5 éves időtávon kockázatmentesen az inflációkövető állampapír, kockázat növelésével abszolút hozamú befektetési- és részvényalapok lehetnek alternatívák.

Tekintve, hogy nem nagy összegről van szó (maximum 3 millió forint), érdemes-e egyáltalán befektetni, vagy célszerű például újabb beruházásokra fordítani?

Természetesen. 3 millió forint egyéves állampapírhozama 450 ezer forint körül van. A hozamból kijöhet egy nyaralás. Aki hosszabb távon gondolkozik, összetettebb befektetéseket keresve, még magasabb hozamot érhet el. Szerintem megéri befektetni akár hosszabb időre is. Az időtávot és a befektetési formát kell jól megválasztani!

Nem szabad bankszámlán hagyni lekötés nélkül, ilyen „horrorinfláció” idején kötelező védekezni és tartalékot képezni. Sajnos látható, hogy az építőipar nagyon belassult, főleg a lakossági építkezések, felújítások álltak meg a támogatások kifutásával. Látható és érezhető, hogy a kifejezetten otthonteremtési támogatás miatt kiváltott katás vállalkozók, jelentős része nem talál lakossági megrendelőt, tehát aki még nem fejezte be a felújítást, jobban tud válogatni a szakemberek között, vagy alkudni az árból.

Forrás: KSH

Ha valaki otthonfelújítási hitelt vett fel a támogatás igénybevételéhez, a most visszakapott összeget célszerű-e a hitel törlesztésére fordítani, vagy van-e olyan befektetési lehetőség, ami gyakorlatilag kitermeli a törlesztőt?

Attól függ, miért vette fel a hitelt. Ha azért, mert pénzügyi ismeretei alapján azt látta, hogy jobban megéri az olcsó hitelt felvenni, hiszen a közben befekteti az el nem költött pénzét és arbitrált, akkor ezt azutat továbbra is járhatja. Aki nem jártas a pénzügyekben, szerintem sokkal nyugodtabban alszik, ha visszafizeti a kölcsönt.

Általánosságban elmondható, ettől a támogatástól függetlenül, hogy minden olyan hitel, ami olcsóbb, mint a hitelből befektetett pénz hozama, az egy jó üzlet, tiszta arbitrázs. A gyakorlatban azonban látni kell, hogy a legtöbben félnek ezt igénybe venni. Ehhez vállalkozói szemlélet kell és megfelelő kockázatvállalási hajlandóság. A vállalkozók kifejezetten keresik az olcsó, 5 százalékos hiteleket és a megkapott pénzt befektetik állampapírokba vagy pénzpiaci jellegű eszközökbe. Ezzel szemben a lakosság körében a hitel gyakran szitokszónak számít. Sokan belerokkantak a 2008-as hitelválságba, és inkább nem keresnek pénzt az arbitrázzsal, félnek az újabb veszteségtől.

Alapesetben mennyire jellemző a magyarokra a pénzügyi tudatosság. A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezet közepette tapasztalható-e pozitív változás ezirányban?

Még mindig óriási a lakosság számlapénz-állománya, sokan egyáltalán nem ismerik a befektetési lehetőségeket és nagyon sokan vannak, akik korábban nem a számukra legmegfelelőbb befektetést választották, bizalmatlanná váltak. Heti 2-4 előadást tartok – főleg cégek munkavállalóinak – pénzügyi tudatosság témában, és meglepő eredményről számolhatok be:

Az online banking térnyerésével a pénzügyi tudatosság nem javult, sőt!

Korábban mindenképp be kellett menni a bankfiókba ügyet intézni és akarva-akaratlan a tanácsadók sok fontos információt átadtak. Ma ez a tudásátadás leginkább csak a prémium és privát ügyfelekre érvényes, nekik van személyes tanácsadójuk, akik sokat tesznek a pénzügyi tudatosság javítása érdekében. Akik otthonosan mozognak az online térben, próbálnak hiteles információkat szerezni – a HOLD Alapkezelő őket támogatja a HOLDBLOG és a HOLD Lexikon tartalmaival, illetve az online vagyonkezelésünknek is szerves része az edukáció.

(Ha már online vagyonkezelés: május elejétől érdemes lesz figyelni a HOLD felületeit, hiszen kedvezménnyel jelentkezünk.)

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.