Válságtünet: az olcsó kereskedelmi láncok gyenge forgalma

A kiskereskedelmi cégek elemzőjeként igazán izgalmas év áll mögöttem.

Számos olyan folyamatnak lehettünk szemtanúi, amelyek egyáltalán nem számítanak hétköznapinak. Az egyik ilyen a Móricz Dániel által már bemutatott élelmiszer-értékesítési volumen csökkenése. Az élelmiszerekre való költés alapvető szükségletnek számít, így komoly gondot jelez ennek mennyiségbeli csökkenése.

Nagyon hasonló indikátor a diszkont kereskedők gyenge forgalma is, ugyanis az általánosan uralkodó vélekedés szerint, amikor a gazdaságban probléma van és a lakosság kénytelen visszafogni a fogyasztását, akkor menetrend szerint ezeknek a kereskedőknek megnő a forgalma, ugyanis a drágább alternatívák helyett mindenki az olcsóbb termékeket/láncokat keresi, így a nap végén náluk kötnek ki a vásárlók. Ezt nevezzük „downtrading”-nek.

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

Az idei évben viszont azt tapasztaltuk, hogy bár volt downtrading, azonban az alacsony jövedelmű társadalmi réteg (akik jellemzően eleve itt vásárolnak) annyira rossz helyzetbe került a magas infláció okozta reálbér-csökkenéssel, hogy visszafogták fogyasztásukat.

A két hatás összeadódva pedig a forgalom csökkenését/jelentősen lassabb növekedését eredményezte ezeknél a szereplőknél.

A részvényárfolyamok tekintetében számos szektorbeli szereplő volt e hatás elszenvedője, jellemzőbben az USA-ban, ugyanis itt egyrészt sok szereplőt tudunk megfigyelni, másrészt pedig itt jobban elkülönülnek a diszkont kiskereskedők a többi szereplőtől, tehát szegmentáltabb a piac. Illetve a bolti lopások jelentős elterjedése is láthatóvá vált a kimutatásokban, tovább rontva az eredményeket.

Európában a sokak által ismert Pepco is többek között ennek a jelenségnek eset áldozatul.

Forrás: Bloomberg, HOLD-gyűjtés

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.