Kiszavazóshow

Szavazzatok persze. Választhattok aközött, hogy egy hatalmas kokit kaptok a fejetekre, vagy 2 akkora pofont, hogy belezöldültök.
Ha a görögök nemmel szavaznak (persze nem tudjuk mi lesz a kérdés, sőt hogy lesz-e egyáltalán népszavazás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/megsem_lesz_gorog_nepszavazas_teljes_a_kaosz.157698.html), akkor teljes államcsőd lesz, a bankrendszer bedől, és 2 évig megarecesszió lesz.
Szerintem egyébként ez esetben sem feltétlenül kell kilépniük az euróövezetből, de az biztos, hogy súlyos lenne a helyzet. A másik lehetőség, hogy belemennek a segélycsomagba+önkéntes adósságelengedésbe, és akkor megpróbálhatják kibekkelni a következő éveket. Nem biztos, hogy menni fog, lehet, hogy 2-3 év múlva kiderül, hogy így sem jött össze, és ismét át kell strukturálni az államadósságot, de legalább az esélyük megvan a totális káosz elkerülésére. Ha szavaznak, és elutasítják a segítséget, akkor még sokkal rosszabb helyzetbe fognak kerülni, mint most vannak, de persze az utca embere nem biztos, hogy ezt be tudja látni. Most már, hogy végigcsináltak két év kemény megszorítósdit, nincs sok értelme egy hard default”-nak, ahol szimplán bedobják a törülközőt – hacsak ki nem lépnek az euróövezetből is, és drasztikusan elinflálják az új drachmát. Ezzel valószínűleg azonnali 30-40-50%-os bércsökkentést lehet elérni, ami nem biztos, hogy elviselhető lenne a görögök számára (lásd Argentínát, ahol nagyon súlyos állapotok voltak a csőd után), polgárháború-közeli állapot alakulhat ki. Nem tűnik túl okosnak.

A szavazás tehát hülyeségnek tűnik, nagyon sok értelmét nem látom. Ha már kaptak egy ekkora lehetőséget, hogy az adósságuk egy részét elengedik, élniük kellene vele…

Forrás: zsiday.hu