Kit ránt még magával az FTX összeomlása?

Sam Bankman-Fried kriptotőzsdéjének látványos összeomlását rengeteg cikkben járta körül a sajtó, joggal a kriptovilág egyik legmeghatározóbb csődjének emlegetik. Nagyjából 10 milliárd dollárnyi ügyfélvagyon veszett el, neves intézményi szereplők is csak futhatnak a pénzük után. Az FTX-csőd pontos következményeit még nem látjuk tisztán, azonban úgy néz ki egy hasonlóan központi szereplő is járulékos vesztese lehet a kialakult helyzetnek.

Az idei év finoman szólva sem volt kegyes a kripto befektetők számára. A pontosan 1 évvel ezelőtti kripto csúcson 70.000 dolláros értéket közelítő bitcoin jelenleg kevesebb mint 17.000 dollárt ér, a kriptotőzsdék egymás utáni összeomlására pedig a laikus már szinte csak legyint – another one bites the dust. Egyik kedvenc szatírikus Twitter-fiókom a következőképpen foglalta össze a helyzetet:

Ebben a kripto medvepiacban még a legnagyobb hívőknek is megremeg a kezük, és ha nem is szállnak ki teljesen a piacról, sorjában veszik ki a pénzt a tőzsdékről, hogy saját tárcájukban tárolják a kritpo eszközeiket. Hiszen jogosan félnek attól, hogy az általuk használt tőzsde lehet a következő ami összedől, és akkor elveszítik az ott tartott pénzüket. Az egyik legújabb szereplő aki bejelentette, hogy ideiglenesen nem tudja teljesíteni az ügyfelek kifizetését azonban nem egy kripto tőzsde volt, hanem a legnagyobb kripto-kölcsönző platform, a Genesis.

A Genesis a kripto ökoszisztéma középpontjában ül. Ha valamelyik szereplő hozamot akart elérni az általa tartott kriptoeszközön, akkor nagy valószínűséggel a Genesis platformja segítségével tudta azt megtenni. De hogy is működik ez az egész? Tegyük fel, hogy megbízunk a Winklevoss testvérek reputációjában, és az ő platformjukat, a Gemini-t használjuk a kriptoeszközeink kereskedésére és tárolására. A Gemini felajánlja számunkra, hogy az Earn programjuk keretében kölcsön adhatjuk a kripto valutánkat valakinek, amiért cserébe akár 8 százalékos kamatot is felajánl (piaci helyzettől függően).

Mivel megbízunk a Winklewoss testvérekben és az általuk épített Gemini platformban, ezért „bekapcsoljuk” az earn programot. A Gemini ekkor felkeresi a Genesis hitelközvetítőt, és odaadja neki a valutánkat, aki pedig kihitelezi az elvileg megbízható partnereinek a beérkezett kriptoeszközt. Természetesen mindkét közvetítő leveszi a saját részesedését a tranzakcióból, tehát ha mi 8 százalékot keresünk a kölcsönadott pénzünkön, akkor azt a Gemini 9 százalékért adja oda a Genesisnek, aki 10 százalékon hitelezi tovább a partnereinek. Így a két szereplő megkapja az 1-1% jutalékot, mi pedig a 8 százalékos kamatot. Szuperül működik az egész történet mindaddig, amíg a Genesis partnere valóban visszafizeti a hitelt a 10 százalékos kamattal együtt. Ha azonban a Genesis nem jól mérte fel a partnerkockázatot és a kihelyezett hitelt a partner nem tudja visszafizetni, akkor borul az egész művelet. A Genesis és a Gemini platformok bukják az 1 százalékos tranzakciós díjukat, az Earn programot bekapcsolt kisbefektető azonban elbukja az összes kihitelezett pénzét.

A hitelező tehát nem a Geminiben és az őt tulajdonló Winklevoss testvérekben bízik meg amikor kölcsönadja a kriptovalutáját, hanem a Genesis hitelközvetítőben. Ezt egyébként a Gemini nem is rejti véka alá, világosan leírja az oldalán, hogy az Earn programja a Genesis közbenjárásával valósul meg, kérdés, hogy ezt hány felhasználó olvassa át és gondolja végig valójában.

És nem csak a Gemini volt az egyetlen kriptoplatform, aki a Genesis segítségével ajánlott hitelnyújtási lehetőséget az ügyfelei számára. Tavaly év végén a kriptománia tetején a Genesis 12,5 milliárd dollár értékű kihelyezett hitellel rendelkezett, kimondható tehát, hogy az egyik legmeghatározóbb szereplő a kripto ökoszisztémában.

Az idén nyáron kezdődő kripto összeomlás azonban rávilágított arra, hogy a Genesis kölcsöneit igénybe vevő ügyfelek koránt sem annyira stabilak, mint azt korábban gondolták. Egyik legnagyobb ügyfelük a 3AC kockázatitőke-befektető volt, akinél éppen 2.4 milliárd dollárnyi kihelyezett hitelük volt, amikor a 3AC csődöt jelentett. A Genesis ezen az egy ügyleten a kölcsönadott vagyon felét, 1,2 milliárd dollárt bukott el, amit az anyavállalatának a Digital Currency Group-nak (melyet a kriptovilág Standard Oil-jaként emlegetnek) kellett kifizetnie.

Az FTX összeomlását követő turbulens piaci helyzet pedig még nagyobb nyomást helyezett a Genesis pénzügyeire, az Alameda Research-nek nyújtott hitel összegéről a mai napig nem nyilatkozott a cég. A kriptovilág hitelezési központjaként működő vállalat nehézségei – ha nem kezelik időben – biztosan tovább terjed az ökoszisztéma többi szereplőjére is. Michael Burry egy nem rég írt tweetjében fogalmazta meg az állítását miszerint a tőkeáttétel a legnagyobb probléma jelenleg a kriptovilágban, és ha valaki ezt nem érti, az valójában nem tud semmit a kriptóról.

Arról csak találgatni tudunk, hogy valójában mekkora pénzügyi lyukat kell betömnie a Genesis-nek, és egyáltalán ki lesz az, aki ilyen környezetben pénzt tol még a kriptopiac szereplőibe. Mindenesetre az új hitelezések megállítása és a kifizetések ideiglenes befagyasztása nem egy megnyugtató lépés a Genesistől. Most már csak azt figyelem lélegzet visszafojtva, hogy a Tether mikor dobja be a törülközőt. Ameddig ez nem történik meg, véleményem szerint nincs még itt a zuhanás vége.