Mit adhat nekünk a klímaváltozás?

Az életünket megnehezítő, a gazdasági terveinket felülíró hatások között egyre előrébb soroljuk a klímaváltozást. Közvetett vagy közvetlen hatásai alól egyre kevésbé vonhatjuk ki magunkat, szerteágazóan veszélyezteti az elérhető eredményünket, a befektetésünket, sőt olykor az életünket is. Érdemes megnézni, mindezek mellett milyen pozitív hatásai vannak, lehetnek a klímaváltozásnak.

Általános jellemző a legtöbb lehetőségre, hogy nem hull készen az ölünkbe, ha a javunkra akarjuk fordítani, akkor érdemes időben rákészülni, és még így is a készen kapott problémák sok esetben nagyságrendekkel nehezebben kezelhetőek, mint amennyi munkával a kapott esélyt megvalósíthatjuk. További közös vonás, hogy erős bizonytalanság és a megszokottnál jóval nagyobb kilengések sora jellemzi az átmeneti időszakot, mielőtt egy új egyensúlyi állapotot érünk el, széles skálán és gyorsan változó hőmérsékleti, csapadék, szélerő értékekhez leszünk kénytelenek alkalmazkodni. Ez az átmeneti időszak még a legrövidebb esetben is generációkon ível át, érdemes a tartós bizonytalanságra felkészülni.

A fentiek figyelembevételével tekintsük át, mire számíthatunk, és hol találunk kivételt.

Helyi mikroklíma

Hasznos lehet számunkra: az eddig valamilyen szempontból különleges, de nem kihasználható helyek új lehetőségként jelentkeznek. Fagyos völgyek, rendszeresen eső áztatta területek, északi hegyoldalak kis szerencsével pont jól változnak, hogy valami különlegesnek adjanak otthont.

Cserébe: egy dolog, hogy rengeteg, évszázadok alatt kiismert és kiépített, különleges terület veszíti el vonzerejét, specialitását. Ugyan van tudásunk, vannak módszereink annak előre jelzésére, hol lesznek ezek a különleges területek és hogyan érdemes azokat kihasználni, viszont nem fogjuk győzni kivárni, amíg ezeken a területeken állandósulnak az új viszonyok.

Változások a régiónk klímájában

Előnyös lehet: az enyhébb telek kevesebb energiával vészelhetők át. A forró, felhőmentes nyarakon több napenergia termelhető. A hirtelen nagy esőkből származó víz készletezhető. Új növénykultúrákat tudunk meghonosítani, bővülhet a fogyasztásra szánt és az ipari termények listája. A nyáron kibírhatatlanul forró városok kivándorlást indítanak el a városok újragondolásának szükségszerűsége mellett, közelítve egymáshoz a jobban és a kevésbé urbanizált területeket.

Fotó: Shutterstock

Az érem másik oldala: az enyhébb, tartós fagyok nélküli teleket a kártevők is jobban bírják. A forró nyáron a lakások hűtése miatt jelentkező extra energiaigény elviszi a megtermelt többlet egy részét vagy egészét. A felszíni vizeinkkel eddig sem bántunk minden esetben kellő gondossággal, az infrastruktúrát komoly tervezés és munka lesz átállítani a megjósolhatatlan helyen érkező villámáradások befogadására. Számos olyan termény tűnik el a termőterületeinkről, amelyekhez jól értünk, amelyek termesztésében nagy tapasztalataink vannak, megvannak a kiépített értékesítési csatornák, a logisztika megoldott, ehelyett sok bizonytalanságot tartalmazó újratervezés vár ránk. Vajon elég gyorsan át tudjuk alakítani a városainkat, illetve mennyire hosszú folyamat a kisebb településeken kiépíteni a megfelelő infrastruktúrát?

Nagyobb területeket érintő változások

Amiben van potenciál: nagy, eddig sűrű erdővel borított, fagyos vagy mocsaras területek válnak művelhetővé, járhatóvá vagy egyáltalán tartósan lakhatóvá, ellensúlyozva az élhetetlenné vagy terméketlenné váló területek egy részét. Rengeteg vadászott vagy halászott faj veszti el a közvetlen környezet által nyújtott védelmét, így könnyebbé, gazdaságosabbá válik a hasznosításuk. Az esőerdők, folyók, tavak kiszáradásával és eltűnésével rengeteg rom és maradvány kerül elő, válik kutathatóvá és bemutathatóvá, új turisztikai célpontokat kínálva.

Az ár, amit ezért fizetünk: gyorsabban tűnnek el az élhető területek, mint ahogy az újak megjelennek vagy a minimálisan szükséges infrastruktúrát ki tudjuk építeni. A vadászható és halászható állatok környezetük adta védelmének gyengülésével jó eséllyel gyorsabban halnak ki maguktól, mint erre üzletet tudnánk alapítani.

Az élővilág alkalmazkodása

Aminek örülhetünk: új fajok jelennek meg, a meglévő fajok új területeken terjednek el, ezek közül nagy valószínűséggel lesz olyan, ami nekünk jó szolgálatot tehet, vagy nekünk kedvező fajok hirtelen sokkal nagyobb egyedszámot érnek el az eredeti területükön.

Ami miatt már most is fáj a fejünk: ugyanez, csak invazív, fertőző, mérgező, számunkra hátrányos fajok tömkelegével.  

Fotó: Shutterstock

A kivétel

Már most is számos hatással van a társadalmainkra a klímaváltozás: erősíti a migrációt, a tengerparti részeken, ahol nincs kiépítve kellően az infrastruktúra és különösen az ivóvízellátás, nagyon megnehezíti a lakosok életét, szigetországok fognak elsüllyedni, elüldözve a népesség teljes egészét, át kell alakítanunk az egészségügyi ellátó rendszereinket, az energiahálózatainkat, már látszódnak előjelei az erőforrásokért, különösen a vízért induló háborúknak, egész térségek, városok lesznek élhetetlenek, a napi életünket, regenerálódásunkat alakítja át vagy nehezíti meg a klíma változása vagy a felmelegedés, politikai téma és egyfajta vízválasztó lett a természeti környezetünkkel való bánásmód, gyorsulva nő tovább a szakadék a szegények és a gazdagok között.

Ami a legnagyobb lehetőségünket adja: az egyre fokozódó késztetés a globális együttműködésre.

Az emberiség hatása a klímára és a természeti környezetünkre nem áll meg a bejárati ajtónknál, a lakott területet jelző táblánál vagy az országhatárnál. A világóceánok melegedése és savasodása globális jelenség, a széndioxid molekulákon nincs címke a származási országgal. A Föld már minden szegletében megtalálható műanyagdarabokon akár még lehet is eredet jelölés, de ezt rajtunk kívül egyetlen más faj sem tudja elolvasni.  A nagy csendes-óceáni szemétsziget egyetlen darabja sem ott helyben került vízbe.

A klímaváltozás az ember globális tevékenységének az eredménye, amire a természeti folyamatok még ráerősítenek, így csak globális együttműködés mellett tudunk kezdeni vele valamit. Lassítani, megállítani, visszafordítani, vagy akár csak minimális szinten alkalmazkodni a hatásaihoz. A fenyegetés közösen ér mindannyiunkat. Külön utakat járva, az alapvető tevékenységeink, lemondásaink és extra erőfeszítéseink érdemi összehangolása nélkül nincs esélyünk a katasztrófa elkerülésére.

A klíma egyre gyorsuló változása előbb vagy utóbb, de bizonyosan életre hívja, alternatívaként kikényszeríti a globális együttműködést. Ha nem is az egyetlen, de valószínűleg a legjobb esélyünk az együtt gondolkodás, az együtt döntés és az együtt cselekvés.

A cikk szerzője Major Imre, közgazdász

Zöldül az európai árammix

2022-ben a nap- és szélenergia nagyobb szeletét biztosította az uniós áramfelhasználásnak, mint a földgáz. Abszolút rekorder, hogy a megújulók tavaly az uniós termelés 22 százalékát adták.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.