Kognitív torzítások I. rész: konzervativizmus

Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat szeretném bemutatni, amelyekkel nap mint nap találkozunk befektetőként, és igyekszünk megküzdeni velük – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Konzervatizimus, mint torzítás (conservatism bias) alatt azt értem, amikor a korábban gondolt elemzésünkhöz, megállapításainkhoz, előrejelzéseinkhez ragaszkodunk, mert nem szeretünk változtatni a korábbi álláspontunkon.

Az emberi természet arra van programozva, hogy meg tudja védeni magát a beismeréssel, ebben az esetben az új információval szemben. Az egyik védekezési módszer, hogy az új információnak, lehetséges eseménynek kisebb valószínűséget, súlyt adunk, ami ahhoz vezet, hogy egyáltalán nem, nem eléggé, vagy késve reagálunk a megváltozott helyzetre. A tévedés okozta mentális teher mellett, az új információ feldolgozása komoly erőforrásokat (például hosszas és bonyolult átgondolást) igényelhet. A döntéshozatalban ezért előnyben részesíthetjük a számunkra könnyen érthető és elérhető információkat. A bonyolult információkat pedig így könnyen (könnyebben) figyelmen kívül hagyhatjuk.

Ez gyakorlatban azt eredményezheti, hogy nem szállunk ki időben egy részvényből annak ellenére, hogy a fundamentumok megváltoztak.

Hogy védekezhetünk a konzervativizmusunk ellen?

Az első lépés a felismerés, ami félsiker. Ha tisztában vagyunk tökéletlenségünkkel, akkor könnyebben tesszük fel magunknak a kérdést:

Hogy változtatja meg, az új információ a korábbi álláspontomat? Milyen mértékben változtatja meg a korábbi véleményem?

A másik módszer, ha megkérdezünk másokat, hogy ők mit gondolnak erről az új helyzetről. Egy független vélemény aranyat érhet, ugyanis amíg minket a korábbi véleményünk terhei befolyásolnak, addig mások ezen terhék nélkül tudnak tanácsot adni.

Befektetéspszichológiai sorozatunk további bejegyzései itt érthetőek el.

A Befektetéspszichológiai egypercesek (fontos) forrásai a CFA Institute oktatóanyagai.

Ne akarjuk megmutatni a világnak, mekkora befektetési magányos farkasok vagyunk!

Zentuccio: a megérzése, saját „tudása” mentén cselekvő kisbefektetők nagy része hülyeséget csinál, mert rosszul működik az ösztöne.