A könyvolvasás a zálog, ha nem akarunk “hülye” állampolgárokat

Kicsit csökkent a különbség, de továbbra is masszívan több nő olvas könyvet a szabadidejében, mint ahány férfi, illetve a nagyvárosokban meg sokkal többen olvasnak, mint vidéken – a spanyol kulturális minisztérium évente kiadott felmérése szerint, amelyet az olvasás népszerűsítésére folytatott kampány keretében jelentetnek meg. Ilyen is van. Ha nem szeretnénk „hülye” állampolgárokat, akik művészúrnak szólítják a legutolsó tévés trashcelebet, aki hurkatöltővel jár focimeccsre.

Mujer > Hombre

Nos, a szubjektív érzet is ez, és még nagyobbnak is tűnik a különbség. A könyvklubokban szinte csak nők vannak (ismerek olyat, amelyet direkt nőkre szerveztek, férfi jelentkezőt fel sem vennének), a könyvbemutatókon legalább 70 százalék a nők aránya, a könyvkínálatban, a könyvesboltokban is jelentős a külön női szekció és témaválasztás, ha egy íróiskolát hirdetnek meg, oda is főleg nők jelentkeznek. Rafinált, jó üzleti érzékű, népszerű skandináv írók művein stílusban és témaválasztásban, egyáltalán, az egész tónusban, néha kifejezetten érződik, hogy női olvasóknak írtak. Mert az a nagyobb piac. A tömegközlekedésben 10 könyvet olvasó nőre jut 1 olvasó férfi. Lent a tengerparton dettó.

(Az e–könyv-olvasókra nem tér ki a szerző és a kutatás – a szerk.)

Az értő olvasás igen jelentősen csiszolja és pallérozza az elmét, növeli a szókészletet, tehát karbantartja és fokozza a mentális képességeket, szóval valóban csak ajánlatos a gyakorlása. Hozzá kell szoknunk, hogy sokkal több okos nő van és lesz, mint ahány férfi. Nem mintha bármit számítana, ki milyen nemű, ha az okosság a kérdés, az igazi emancipáció ebben is a vakság…

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Xurxo Lobato / Getty Images